• Gradovi

  Osobe sa HIV-om trpe diskriminaciju u društvu

  BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je danas, povodom Svetskog dana borbe protiv side, da je svakodnevni život osoba sa HIV-om i AIDS-om u najvećem broju slučajeva pod teretom stigme i suočavanja sa diskriminacijom u svim oblastima života, od obrazovanja i zapošljavanja, do zdravstvene i socijalne zaštite.

  „Nerazumevanje i nepoznavanje bolesti i odbijanje kontakata, teraju ih da kriju svoje zdravstveno stanje, a strah od diskriminacije i odbacivanja sredine, dovodi do njihove samoizolacije“, navodi se u saospstenju Poverenice.

  Janković podseća da svi dostupni rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je prema toj marginalizovanoj grupi velika socijalna distanca i da ih većina građana neće za prijatelje i ne želi na poslu.

  Takođe, pojedini zdravstveni radnici i radnice, zbog svojih predrasuda, diskriminišu osobe koje žive sa HIV-om i AIDS-om prilikom pružanja medicinske pomoći, zbog čega treba raditi na edukaciji zaposlenih u zdravstvu.

  „Usluge zdravstvene zaštite i lečenje se moraju pružati svima, bez diskriminacije i pod istim uslovima. Sve ovo govori da je potrebno informisati i obrazovati najširu javnost, kako bi se smanjila stigmatizacija i netrpeljivost prema osobama koje žive sa HIV-om, zato što se u korenu takvog diskriminatornog odnosa najčešće nalazi neznanje“, navela je Janković.

  U svetu se danas nizom manifestacija i aktivnosti obeležava Svetski dan borbe protiv side-1. decembar.

  Foto Tanjug/T. Valilč, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com