Novosti online

Остаци котларнице у Краљевачкој опасност за Вождовчане

На углу улица Краљевачке и Кумодрашке на Вождовцу већ петнаестак година непомично стоје остаци „скелета” некадашње котларнице. Плац око оголелих бетонских стубова објекта високог шест метара зарастао је у шипражје и „преплављен” је смећем. Испод „тепиха отпада” случајне пролазнике „вребају” отворени шахтови. У један од њих, недавно је у потрази за цвећем, упала Вождовчанка Лела Јовановић. Пуком срећом, она је успела да се лактовима задржи на ободу бетониране рупе, а од сигурног пада у њу спасио је суграђанин који је крај овог плаца паркирао возило.

– Повредила сам прст на руци, а могло је да се завршити фатално. Што је најгоре, ограда око плаца је оштећена, па овде улазе и деца да се играју. Звала сам општину Вождовац и пријавила. Сматрала сам да ће они наћи неко решење, бар да се поправи ограда, али нико ништа није урадио. Видим да у трафостаници крај котларнице неко и живи, јер се суши веш – прича Јовановићева.

Котларница је служила за грејање дела Кумодрашке, Краљевачке, Дарвинове и околних улица и била је у власништву Јавног стамбеног предузећа. ЈКП „Београдске електране” су објекат преузеле од тог предузећа на коришћење, и до 2005. године била је део система даљинског грејања „Београдских електрана”.

– У мају 2005. године корисници који су се из те котларнице снабдевали топлотном енергијом повезани су на систем даљинског грејања топлане „Вождовац”. На основу тога је локални извор топлотне енергије угашен – рекли су у ЈКП „Београдске електране”.

Напуштени објекат је, тврде у „Електранама” у власништву оснивача, односно Града Београда и они немају овлашћења за рушење и уклањање овог објекта.

– Наше стручне службе су, како би спречиле неовлашћен улазак и боравак у објекту у склопу угашеног топлотног извора – котларнице „Кумодрашка 149” – у више наврата санирале оштећену ограду и закључавале улазну капију – кажу у „Електранама”.

Овај напуштени и необезбеђени објекат, после наших обраћања, обишао је комунални инспектор из Секретаријата за инспекцијске послове.

– Осим објекта трафостанице, на овом плацу налази се и једна руинирана зграда у којој чак живи десетак особа. На истој локацији остали су и темељи од порушених објеката који су припадали кругу старе котларнице. Непосредно на улазу у плац, поред велике капије, налази се више шахтова са топловодним инсталацијама који нису обезбеђени поклопцима. Један од њих је дубок више од пет метара, што представља опасност за особе које станују на тој парцели. Наш Сектор дежурне службе и хитних интервенција ће убрзо предузети неопходне мере и контактирати надлежне службе ради решења овог проблема – кажу у Секретаријату за инспекцијске послове.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh