Gradovi

Ostaci mamuta, mačevi, amajlije i hologramska predstava

ŠABAC – U Narodnom muzeju u Šapcu postavljena je izložba „Šabački vremeplov-baština za budućnost“ koja na savremen način prikazuje kulturnu baštinu tog grada i gde posetioci, između ostalog, mogu videti i hologramsku predstavu kao i interaktivnu sliku znamenitih ličnosti.

Izložba se sastoji od šest segmenata, odnosno soba u kojima su izloženi predmeti karakteristični za određene vremenske periode.

Pažnju prvenstveno privlači interaktivna slika „Velikani Podrinja“ koja prikazuje značajne ličnosti iz šabačkog kraja, iz oblasti kulture, književnosti, politike…

Pritiskom tastera na displeju kontrolne table likovi sa slike bivaju osvetljeni, a uz to posetioci na displeju mogu pročitati po čemu je ta osoba bila značajna.

Najstariji predmet koji je izložen je natkolenica mamuta nađena na ušću Drine u Savu za koju se pretpostavlja da je stara između sedam i osam hiljada godina pre nove ere.

Jedan od segmenata izložbe je i „Tvrđava simbol grada“ gde posetioci mogu videti kako su izgledali srpski srednjovekovni mačevi.

„U srednjem veku važilo je da je mač bio najznačajniji srpski izvozni proizvod, pogotovo ka Mletačkoj Republici“, ispričala je Tanjugu viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu Tatjana Marković dodavši da su svi izloženi mačevi dobro restaurirani, sređeni i veoma jedinstveni.

Pažnju, između otalog, privlači i crveni zid na kome su ispisane prvine grada Šapca, a jedna od njih je 1826. godina kada je Šabac dobio prvu apoteku i bolnicu u Srbiji.

Prve karte u Šabac se donose 1824. godine, a 1825. stiže i prvi bilijar, piše na tom zidu.

Prolaskom kroz sobu „Mali Pariz“, u kome je predstavljen razvoj stampe u Šapcu, stiže se do sobe „Stradanje“ koja je specifična i posebno interesantna zbog hologramskih prikaza pojedinih Šapčana koji su stradali tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

„Šabac je grad u Srbiji koji je tokom Prvog svetskog rata najviše stradao, zbog čega je dobio tri odlikovanja, od Češke, Francuske i Kraljevine Jugoslavije“, ispričala je Marković.

Iz te sobe ulazi se u sobu „Šarenica“ u kojoj su izloženi odeća i nakit koje su nosili Šapčani tokom 18. i 19. veka.

Takođe, posetioci tu mogu videti i amajlije, sitne zveckave predmete koje su devojke toga vremena nosile kako bi rasterale sve uroke.

Preview

POSTAVKA

Slide

POSTAVKA

Slide

INTERAKTIVNA SLIKA „VELIKANI PODRINJA“

Slide

ISTORIJA SAPCA

Slide

POSTAVKA

Slide

ARTEFAKTI IZ PRVOG SVETSKOG RATA

Slide

POSTAVKA

Slide

POSTAVKA

Slide

POSTAVKA

Slide

OGLASI IZ STARIH NOVINA

Slide

POSTAVKA

Slide

LICIDERSKA SRCA

POSTAVKA

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh