Regioni

OSUĐEN BOSANSKI DŽIHADISTA: 8 godina robije Fikretu B. jer je regrutovao za ISIL

Suđenje protiv Fikreta B, koji je bio optužen za regrutovanje mladih muslimana za džihad, je jedno u nizu suđenja protiv osumnjičenih džihadista, koji su „pali“ u okviru akcije sprovedene u Beču i Gracu, a tokom koje je uhapšen i Tutinac Mirsad Omerović, propovedač mržnje koji važi za jednog od vodećih ličnosti u vrboganju boraca za Islamsku državu u Austriji.

Acht Jahre Haft für mutmaßlichen Jihadisten Fikret B. in Graz – derStandard.at https://t.co/sgMeA9JseIhttps://t.co/PjqFcXRBtz

bit.l…

— Tertulia Digital (@TertuliaDigita1) March 3, 2016

Prema oceni porote, Fikret B. je hteo da se priključi terorističkoj Islamskoj državi i vrbovao je poznanike za odlazak u rat u Siriji. Sudija je prilikom izricanja presude rekao da su po prvi put u Austriji američke vlasti bile spremne, posle jednogodišnjeg ubeđivanja, da dozvole pristup privatnim podacima. Konkretno je reč o profilu optuženog na Fejsbuku, na osnovu čijeg sadržaja, kako je kazao sudija, je „isplivalo“ mnoštvo stravičnih stvari.

Fikret B. čitanje presude nije sačekao mirno, već je upadao u reč uzvikujući sudiji „rat nikada nije završen“, na šta je sudija odgovorio da svako ko učestvuje u tom ratu važi za radikalizovanu osobu. On je dodao da Fikret B. u celoj priči nije nebitan deo, ali ne i najbitniji, a kao jasan dokaz da je želeo da napusti Austriju u pravcu Sirije pomenuo je činjenicu da je otkazao stan u Gecu.

„Zbog toga sam terorista? To je smešno. Bravo“, odgovorio Fikret B. i aplaudirao sudiji, a poroti uputio reči da „rade šta god žele“. Kada mu je sudija rekao da će osam godina provesti u zatvoru on je odgovorio: „a zašto ne i 20?“. Sudija mu je takođe ponudio ublažavanje kazne ukoliko pomogne u rastevljavanju daljih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh