Gradovi

Otvaranje novih rudnika donelo bi 5,0 milijardi dolara

BEOGRAD – Otvaranje pet novih rudnika na postojećim ležištima u Srbiji, za koja postoji interes stranih kompanija, značilo bi pet milijardi dolara direktnih investicija i otvaranje oko 1.000 direktnih i 3.500 indirektnih radnih mesta, rekao je danas potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić.

Miletić je, na otvaranju Prve srpsko-nordijske rudarske akademije koja je održana u PKS, istakao da Srbija ima moderan zakonodavni okvir u sektoru rudarstva, koji omogućava ulaganja i razvoj ove privredne grane, saopšteno je iz Komore.

U Srbiji je registrovano oko 320 rudarskih preduzeća, različite veličine i svojinskog kapitala i zapošljavaju 25.000 radnika, naveo je on na skupu, na kom su predstavnici rudarske i geološke struke iz Srbije, Švedske i Finske razmotrili mogućnosti unapređenja privredne i naučne saradnje, kao i većih ulaganja u rudarski sektor Srbije.

Takođe je predočio da Srbija raspolaže znatno većim geološkim resursima od aktivnih ležišta, i da eksploatacije i strateški planovi idu u pravcu unapređenja proizvodnje u postojećim rudarskim objektima i otvaranju novih, modernizacije opreme, uvođenja novih tehnika otkopavanja i tehnologija pripreme i prerade.

„Nova geološka istraživanja koja sprovode inostrane renomirane kompanije (Dundee Precious Metals, Rio Tinto, Freeport-Mc Moran, Reservoir Capital Corp, Columbus Copper…) nagoveštavaju bolje dane za ovu granu privrede Srbije“, ukazao je potpredsednik PKS.

Miletić je naveo da se realizuje više desetina istražnih radova, i da su objekti istraživanja obojeni metali i plemenite mineralne sirovine, litijum, nemetali, ugljovodonici.

Da je unapredenje rudarskog sektora u Srbiji i podsticaj ulaganju u ovu privrednu granu prioritet, potvrdio je i Siniša Tanacković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

Kako je rekao, u Srbiji postoji tradicija rudarenja, veliki je potencijal sektora, kao i mogućnosti većeg učešća rudarstva u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije, koje je 2014. godine iznosilo 1,5 odsto BDP.

On je istakao da se mnogo očekuje od geoloških istraživanja, koja bi trebalo da rezultiraju otvaranjem novih rudnika.

Na snažnu podršku unapređenju razvoja srpskog rudarstva i primeni najsavremenijih tehnologija ukazao je i Perti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Stefan Noren, ambasador i viši savetnik ministra za preduzetništvo i inovacije švedskog Ministarstva spoljnih poslova, predočio je velike mogućnosti prenosa znanja, iskustva i savremenih tehnologija u rudarstvu iz nordijskih zemalja u Srbiju.

Prva srpsko-nordijska akademija bila je i prilika da se predstave rezultati i aktivnosti u eksploataciji mineralnih sirovina kao neobnovljivog prirodnog resursa u savremenim uslovima, koje zahteva strateško planiranje i upravljanje prirodnim dobrom, bolju organizaciju rudnika, dobru logistiku rudarskih radova, veću bezbednost radnika, potpunu brigu o čoveku i očuvanje životne sredine.

Predstavljena iskustva Švedske i Finske bila su odlična prilika da se stručnjaci u Srbiji upoznaju sa svim ovim elementima i izazovima u njihovom sprovođenju.

Organizatori akademije su Švedska agencija za promociju izvoza (Busineš Sweden), Ambasada Švedske u Beogradu, Finska mreža za promociju (Team Finland), Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Privredna komora Srbije.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh