Gradovi

Otvoren Festival britanskog filma „Film and Chips“

Britanski ambasador Denis Kif:Festival pokazuje domete britanskog filma

BEOGRA – Festival britanskog filma „Film and C hips“, sa temom „Novi talenti, nove tehnologije“, svečano je večeras otvoren u Domu omladine Beograd.

Festival su otvorili britanski ambasador u Srbiji Denis Kif i direktorka British Council-a za zapadni Balkan Kler Sirš.

Kif je na otvaranju istakao da su najčešće asocijacije, kada je reč o britanskom filmu, filmovi o Bondu ili serije poput Downtown Abbey, ali je poručio da britanske filmove karakterišu velika širina, kreativnost i inovacije.

„Tokom ove nedelje imaćemo 11 premijera i nadam se da ćete videti kakva je kreativnost britanskog filma i da je britanski film sjajan deo sveta filma“, rekao je Kif, poželevši gledaocima, koji su do poslednjeg mesta ispunili salu u Domu omladine, da uživaju.

Kler Sirš je kazala da Festival slavi nove talente britanske kinematografije i kreativnu upotrebu novih tehnologija u svetu filma.

„Teme kojima se festival bavi nisu nove, već univerzalne ljudske priče, ljubav, gubitak, slomljeno srce, očajanje… Film kao način iskazivanja je moćan instrument da se priče podele“, rekla je Sirš.

Ona je posebno istakla da su svi filmovi koji će biti prikazani novi i nisu još prikazani ni u Velikoj Britaniji, a da je jedan od njih nominovan za Bafta nagradu, dok su dva nagrađena na Sandens festivalu.

„Film and Ćips“ je otvorio dokumentarac „Slušaj me Marlon, u režiji Stevana Rajlija, priča o životu legendarnog glumca Marlona Branda ispričana kroz arhivski video materijal, ali i audio zapise samog glumca koji su, uz pomoć vizuelnih efekata, pomogli reditelju da „oživi“ Branda.

Tokom festivala u Beogradu će boraviti Majk Mekgi, osnivač studija „Framestore“, specijalizovan za vizuelne efekte i kompjutersku animaciju, nagrađen Oskarom za film „Gravitacija“, zatim reditelj Endrju Stegal, kao i Sajmon Vilkinson, stručnjak za oblast virtuelne realnosti.

Mekgi je u izjavi novinarima rekao da je uloga novih tehnologija u svetu filma sve veća i da ljudi i okruženja koja se kreiraju na filmu, postaju sve realističniji.

„Svet virtuelne realnosti se probija i videćemo da li je budućnost filma da sedimo u sali i gledamo film ili ćemo stavljati naočare posebne slušalice i kretati se kroz virtuelnu relanost u filmu koji posmatramo“, rekao je Mekgi.

Inače, Festival britanskog filma paralelno se od večeras održava i u Areni Sinepleks u Novom Sadu.

Na festivalu će premijerno biti prikazano 11 filmova, a publika će moći da pogleda ostvarenja najnovije britanske produkcije i upozna autore koji su svojim radom privukli veliku pažnju na najvažnijim svetskim festivalima u Berlinu, Kanu, Torontu, Veneciji i Londonu.

Tema festivala je „Novi talenti, nove tehnologije“, a odnosi se na mlade autore i glumce, kao i na nova tehnička dostignuća koja utiču na način pričanja filmske priče.

Na programu će biti filmovi „Slušaj me Marlon“ u režiji Stivena Rileja, „Urbana himna“ Majkla Katona Džounsa, „Ukopani“ Toma Ginsa, „Ubij svoje prijatelje“ Ovena Harisa, „Princeze idu u provod“ Džulijan Džerold, „Zemlja bez zakona“ Džona Meklena, „Odlazak“ Endrjua Stegala.

Publika će moći da gleda i „London road“ Rufusa Norisa, „Mračni konj“ Luisa Osmonda, „Oblakoder“ Bena Vitlija, „Blur: New World Towers“ Sema Vrenča.

Najavljen je i bogat prateći program za filmske profesionalce pod nazivom „Film is GREAT“, koji se organizuje u saradnji sa Srpskom filmskom asocijacijom i Jugoslovenskom kinotekom, a posvećen je budućnosti filmske umetnosti – od korišćenja novih tehnologija i animacije u produkciji, pa sve do novih oblika i platformi za distribuciju filmova.

Pored gostiju iz Velike Britanije, tokom festivala u Srbiji će boraviti i tridesetak filmskih profesionalca iz Ukrajine, Kazahstana, Turske, Izraela i zemalja u okruženju.

Festival se realizuje u saradnji sa ambasadom Velike Britanije u Srbiji.

Preview

KLER SIRS

Slide

DANIJEL KIF

Slide

KLER SIRS

Slide

PUBLIKA

Slide

MAJK MEKGI

Slide

ENDRU STEGAL

Slide

DANIJEL KIF

KLER SIRS

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh