• Gradovi

  Otvoren festival „Miredita, dobar dan“ – Bekimu u čast

  BEOGRAD – Festival „Mirdita, dobar dan“, godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, otvoren je večeras u Beogradu.

  Festival se organizuje treći put i trajaće do 4. juna.

  Inspiraciju za festival predstavlja život i delo velikog glumca Bekima Fehmiua, a na otvaranju manifestacije u Domu omladine Beograda je obeleženo 80 godina od njegovog rođenja.

  Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić će pročitati zajedničko pismo premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame:

  „Želimo da odamo priznanje idejama velikog umetnika i humaniste Bekima Fehmiua, povodom 80 godina od njegovog rođenja. Bekim je ostavio neizbrisiv trag, i među Albancima, i među Srbima.

  Njegov život, umetnost kroz koju je živeo, pokazali su nam da možemo jedni druge da razumemo, da možemo da učimo jedni od drugih, da smo povezani, i da zajedno treba da gradimo prosperitetnu budućnost za buduće generacije“, navodi se u pismu, preneo je B92.

  „Bekim Fehmiu je svedok da, koje god puteve u životu da odaberemo, kako bi povezali naša dva naroda, oni će uvek biti blagotvorni, i za jedne i za druge. Kako za Albance, tako i za Srbe“, navodi se u pismu.

  Prvog dana festivala prikazan je film „Otac“ nagrađivanog kosovskog reditelja Visara Morine i organizovan razgovor sa glumcima.

  Za 2. jun najavljena je promocija knjige Vetona Suroia „Zmijske noge“ i debata o političkom establišmentu na Balkanu u Centru za kulturnu dekontaminaciju, kao i koncert soprana Bese Ljugići i pijanistkinje Ljirike Pulja Kasapoli u „Parobrodu“.

  Dan kasnije u Medija centru će biti održana debata „Odnosi Srbije i Kosova – slika u medijima“ i predstavljena izložba „Pesme riba“ umetnice Bljerte Suroi.

  Film „Mislim na tebe“ biće prikazan 4. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a govori o umetničkoj instalaciji Aljkete Džafa Mripa na stadionu u Prištini gde je postavila 5.000 haljina u znak podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

  Nakon projekcije biće održana debata „Žene žrtve rata“.

  Festival zajednički organizuju građanske inicijative – „Integra“ (Priština) i Centar za praktičnu politiku.

  Ulaz na festival je besplatan.

  Foto Twitter/@LovelyJubbly971

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com