Gradovi

Otvoren novi objekat za maloletne migrante bez pratnje

SUBOTICA – Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, i direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji, Ursula Laubli, otvorili su danas u Subotici novi objekat za smeštaj maloletnih migranata bez roditeljskog staranja.

Ivanišević je zahvalio švajcarskoj agenciji i humanitarnoj organizaciji „Sejv d čildren“ (Save the ćildren) na donacijama, i Pokrajinskoj vladi na podršci, navodeći da u Srbiji trenutno boravi oko 37 dece u okviru celokupne migrantske populacije i da će u novoj prihvatnoj jedinici biti uglavnom smeštene devojčice, strane državljanke bez roditeljskog staranja, saopštilo je resorno Ministarstvo.

On je istakao da će nov objekat, koji je pri Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici, imati svoju svrhu i nakon migrantske krize.

Ursula Laubli, koja je na čelu švajcarske agencije koja sprovodi projekat „Podrška maloletnim migrantima bez pratnje“, vredan više od pola miliona švajcarskih franaka, izrazila je zadovoljstvo što je njena zemlja bila u mogućnosti da pomogne maloletnim migrantima koji putuju sami bez svoje porodice jer je njima potrebna posebna nega.

Ona je istakla da se Švajcarska i Srbiji zajedno bore na osnaživanju kapaciteta u oblasti migracija.

Direktor Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, Nenad Kozomora, rekao je da je u ovom domu u protekle dve godine tokom migrantske krize bilo smešteno 80 maloletnih migranata, uglavnom u pratnji roditelja.

Nov objekat u „Kolevci“ ima kapacitet od 20 ležajeva.

Osim Subotice, kapaciteti za maloletne migrante proširuju se i u Beogradu i Nišu.

Foto googlemaps.com

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh