• Regioni

  Istorijski izbori u Crnoj Gori, već brojni problemi i nepravilnosti; Izlaznost veća nego ikad, da li to nagoveštava politički kraj Mila Djukanovića?


   

  Slide

  Parlamentarnii izbori u Crnoj Gori

   

   

  Slide

  16.55  Demokratski front sa Andrijom Mandićem na čelu ocenjuje da hapšenje Bratislava Dikića predstavlja samo nastavak kampanje Demokratske partije socijalista, koja se, uvereni su, mora završiti porazom vldajuć stranke na izborima.

  Kako tvrde iz ove partije, nepobitna je činjenica da Dikića izuzetno dobro poznaju Veselin Veljović i Beba Popović i da niko iz opozicije sa Dikićem nikad nije imao bilo kakav kontakt, prenosi portal CDM. „Tako da je logičnije da, ako je ova uhapšena grupa planirala da nekom nešto nažao uradi, pre će biti da je to bilo usmereno protiv opozicije, nego što im je bio cilj da naude starim prijateljima iz crnogorskog režima“, kažu iz DF-a.

  Oni su pozvali Vrhovno državno tužilaštvo da ne sakriva nikakve informacije od crnogorske javnosti i da se ne stavlja u propagandnu službu režimskih medija.

  Predsedništvo Fronta pozvalo je građane Crne Gore da masovnim izlaskom na birališta i realizacijom izborne volje, daju najbolji odgovor propagandi DPS-a i njihovom pokušaju da izbegnu poraz, navode u DF.

  15.59 – Jedna osoba ponudila posmatraču CEMI-a u Baru pasoš i pitala gde može da podigne pare. 

  15:40 – Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 15 sati glasalo je 254.959 građana, ili 48,21 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).
  Članica DIK-a Nataša Pešić kazala da su im se do sada obratile dve opštinske izborne komisije (OIK), u vezi sa određenim brojem slučajeva gde elektronski uređaj za identifikaciju birača nije prepoznao ličnu kartu ili pasoš, iako je birač upisan u birački spisak.

  Ona je Televiziji Crne Gore kazala da su u pitanju OIK Herceg Novi i Danilovgrad.

  „Na sednici DIK-a smo raspravljali o tome, pa je tim izbornim komisijama upućeno mišljenje da konkretne slučajeve birački odbori rešavaju u duhu zakona i podzakonskih akata“, kazala je Pešić.

  14:50 CEMI: U Pljevljima na biračkom mestu 86 predsednik biračkog odbora koristi dva telefona i javno poziva ljude da dođu na glasanje

  14:40 – CDT: Ispred biračkog mesta br.76a i 76, MZ Dajbabe, Podgorica – partijski aktivisti vode evidenciju o biračima.

  14:35 – Na pres konferenciji u štabu CEMI-ja saopšteno da je na šest biračkih mesta u Rožajama došlo do masovnih sukoba zbog čega je prekinuto glasanje a sledećim biračkim mestima: broj 1 Lijeva obala Ibra, broj 27. Lijeva obala Ibra II, BM broj 28. Lijeva obala Ibra III, broj 30 Desna obala Ibra IV

  14.00 – CEMI: Aktivisti Demokratske partije socijalista kod biračkog mesta 90 u Golubovcima postavili su šator na 20 metara od biračkog mesta i zaustavljaju pristigle birače i pozivaju ih da uđu u šator.

  13:15 CEMI; Do 13 časova glasalo je 39,9% birača

  12:57 – CEMI: Na biračkom mjestu 84a u Podgorici posmatrači su u hodniku koji vodi do prostorije za glasanje, primetili postavljenu kameru koja je duži period bila otkrivena.12:43 – CEMI : U Pljevljima na biračkom mestu 43 birač glasao umesto dva člana svoje porodice. B.O. dao mu je glasačke listiće. Glasovi su priznati

  12:28 – Nikšić: Na biračkom mestu 122, prekinuto glasanje zbog vanrednog incidenta.

  12.10CDT: Do 12 sati na biračkim mestima u Crnoj Gori glasalo je 29,9% ili oko 158.300 birača. Na izborima za predsednika 2013. do 12 sati glasalo je 20% birača.

  12.00 – Glasanje je nastavljeno u OŠ „Milija Nikčević“ u Nikšiću, koje je bilo prekinuto zbog sumnje u kupovinu glasova.

  11:36 – CDT: Na biračkom mestu 116a, u Tuzima, došlo je do kraćeg prekida glasanja zbog spora između članova biračkog odbora

  11:32 – Biračko mesto broj 46 u Baošićima u Herceg Novom ponovo je otvoreno, pošto je bilo zatvoreno zbog kvara aparata za elektronsku identifikaciju birača. Do tad je glasalo 35 građana

  11.20 – CEMI: Izlaznost do 11 časova je 20.7%   Na parlamentarnim izborima 2012. do 11 sati glasalo je 18,2 odsto birača.

  11:00 – Biračko mesto M 135 u Nikšiću: Zatvorena sva tri biračka mesta u okviru te škole, zbog incidenta, odnosno prijave da se vrši kupovina glasova.

  10.50 – CEMI: Na biračkom mestu 14 na Cetinju, glasač prijavio da je dobio 4 poziva za glasanje na četiri različita biračka mesta

  10.40 – CEMI: Na dvadeset metara od biračkog mesta 60 u Podgorici, uočen parkirani automobil. Glasači ulaze i izlaze na sporedni ulaz blizu automobila i tu bivaju evidentirani

  10:32 – Izlaznost najveća na severu Crne Gore.

  10.23 – Podgorička TV Pink M javlja da je u Crnoj Gori tokom noći „locirana i uhapšena“ paravojna kriminalna grupa „od najmanje 15 osoba“. Grupa je, navodi, ta televizija, ušla u Crnu Goru i unela velike količine oružja i municije sa ciljem da izazove oružane sukobe, „pa čak i likvidacije“. Među uhapšenima i bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić

  10:10 – U Beranama glasalo lice u uniformi i nije upozoreno da mu Zakon to ne dozvoljava.

  10:07 – U Tuzima na biračkom mestu 116, glasač je javno pred članovima BO zaokružio partiju. Listić nije poništen i to nije unešeno u Zapisnik, saopštili iz CEMI-ja!

  10:03 – CEMI: Na jednom biračkom mestu, birač je fotografisao listić po završenom glasanju. Listić nije poništen i to nije konstatovano zapisnikom.

  10:03 – Biračko mesto br. 10 u Starom gradu u Kotoru je uređeno na način da nema mesta da svi posmatrači sednu i prate izborni proces, saopštili iz CDT-a

  09:38 – CEMI saopštio da na biračkom mjestu 18 u Beranama osoba koja nije glasač na tom biračkom mestu, onemogućava posmatraču CeMi-ja da slobodno prati izbore.

  09:27 – Na biračkom mestu br. 36, Objekat Sadiković, u Ulcinju, nastavljeno je glasanje, nakon posjete OIK. Prekid je trajao sat i 18 minuta, što znači da se glasanje za toliko mora produžiti. Glasanje je bilo prekinuto jer su otkriveni dupli glasački listići.

  09:20 – CDT javlja da u Budvi birači dolaze ispred zgrade JP Vodovod, jer OIK oglasila da se BM br. 9a nalazi na toj adresi. Biračko mesto je ustvari na drugoj adresi – gde je bilo i ranijih godina – u naselju Dubovica, zgrada Regionalni vodovod.

  09:15 – U Ulcinju na biračkom mjestu 36 (objekat Sadiković) – komisija broji glasačke listiće i utvrđuje duple.

  09:10 – Na parlamentarnim izborima 2012. do 9 sati glasalo je 5.6 odsto birača saopšteno iz CDT-a.

  09:07 – Na biračkom mesto Zgrada Jugooceanije u Kotoru nije uređeno na način kojim se obezbeđuje tajnost glasanja.

  09:05 – Nestala je kutija za glasanje putem pisma na biračkom mestu 17 u Nikšiću! Iz CEMI-ja saopšteno da je kutija nestala oko 8 sati i da niko od članova ne zna gde je!

  08:59 – Na biračkom mestu br. 13a, Slovenska Plaža, Budva jedan član sastava biračkog odbora i njegov zamjenik nisu prisutni. OIK odlučila da birački odbor nastavi rad.

  08:52 – CDT javlja da ima problema olko funkcionisanja elektronske identifikacije birača u Petnjici, Plavu, Bijelom Polju i Kotoru.

  08:48 – CEMI saopštava da ima nepravilnosti na biračkom mestu 4, 33, 34 i 42 u Rožaju. Pogledajte fotografije sa biračkih mesta:

  08:45 – Na biračkom mestu br. 22, OŠ R. Manojlović u Kolašinu, ovlašćeni predstavnik partije ima kopiju biračkog spiska, zbog čega je opomenut.

  08.40 – Na biračkom mestu 75 u Podgorici uređaj je prestao da očitava lične karte birača. Nije napravljena pauza i nastavljeno je po starom sistemu glasanja, saopšteno je iz CEMI-ja.

  08:40 – Opštinska izborna komisija je donela odluku na licu mesta da zatvori biračko mesto 36 u Ulcinju!

  08:27 – CDT saopštio da u blizini biračkih mesta u Škaljarima, u Kotoru, promotivni bilbordi partija nalaze na udaljenosti manjoj od 100 metara.

  08:00 – Posmatrači CEMI-ja, javili da nepravilnosti ima već u prvom satu izbora!Na Cetinju na biračkom mestu 12. predsednik komisije koristio je mobilni telefon što nije u skladu sa članom 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika. Predsednik komisije se pravdao tako je je rekao da on to može da radi, saopštili sui z CEMI-ja

  U Petnjici na jednom biračkom mestu glasanje nije počelo jer uređaj ne radi. Čeka se pomoć tehničke ekipe.

  Isti problem evidentiran je i u Podgorici  zbog čega predsednik Komisije, razmatra mogućnost prelaska na stari način glasanja.

  Parlamentarnii izbori u Crnoj Gori

  PODGORICA, – U Crnoj Gori se danas održavaju parlamentarni izbori, a biračka mesta otvorena su širom zemlje u jutros u 07.00 sati.

  Na izborima se bira 81 poslanik, a pravo glasa ima 528.817 birača upisanih u birački spisak.

  Na izborima učestvuje 17 lista, a izborni cenzus je tri odsto.

  Izbore prati više od 2.607 posmatrača, od toga oko 500 stranih.

  Biračka mesta biće zatvorena u 20,00 časova, a prvi nezvanični rezultati biće objavljeni oko 21.00 sat.

   

  Izbori – „prozapadni“ put ili Rusija?

  Uoči izbora, lider Demokratske partije socijalista, koja ima najviše izgleda za pobedu, Milo Đukanović, optužio je Rusiju da zaspisanjem dela opozicije novcem u predizbornoj kampanji pokušava da poremeti napredovanje te zemlje ka članstvu u NATO .

  Za Moskvu su, kako kaže u intervjuu za Rojters, predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori poslednja šansu da zaustavi težnje balkanskog regiona ka integraciji u EU i NATO.

  Opozicija s druge strane, navodi Rojters, optužuje Đukanovića da se „služi taktikom zastrašivanja, da sprovodi nepotizam i da Crnu Goru tretira kao lično vlasništvo“.

  Britanska agencija navodi da se Đukanović, posle 25 godina rukovođenja Crnom Gorom, suočava sa najvećim izbornim izazovom koji mu postavljaju opozicione stranke.

  Prema toj agencij on se suočava sa dva glavna opoziciona saveza, koji predstavljaju mešavinu prosrpskih i prozapadnih partija.

  AP ističe da se glasači nalaze pred izborom – ili da zemlja nastavi „prozapadnim“ putem ka NATO ili da se vrati tradicionalnom savezniku Rusiji.

  Američka agencija navodi da su pred Crnom Gorom najznačniji izbori od izglasavanja odluke o nezavisnosti od Srbije pre deset godina.

  Ishod bi eventualno mogao da ugrozi proces proširenja EU i NATO u Jugoistočnoj Evropi i pokaže da je Moskva odlučna da povrati uticaj u regionu od stratškog značaja, ocenjuje ta agencija.

  U analizi slovenačkog Ifimisa navodi se da će birači imati priliku da biraju između relativne stabilnosti ili neizvesnosti, koja može dovesti do destabilizacije Crne Gore i regiona.

  Smatra se, naime, da je važno da na izborima Crna Gora samostalno izabere svoj put u budućnost bez uticaja spoljnih faktora, pogotovo ne onih koji destabiliziraju ili mogu destabilizovati tu državu.

  U analizi se ocenjuje da se radi o dosada najprljavijoj i najnegativnijoj kampanji, koja se u osnovi svela na „referendum o liku i delu“ Mila Đukanovića, aktualnog predsednika Vlade Crne Gore i predsednika DPS.

  Odnos snaga je, prema tom istraživanju, između proevropskog vladajućeg bloka i opozicije dosta tesan, pa bi zbog toga aktualnim političkim odnosima garant političke i ekonomske stabilnosti mogla biti stranka SD, koja je nastala posle rascepa u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Ranka Krivokapića i koja je posle 18 godina koaliranja sa Đukanovićem i DPS nedavno im potpuno okrenula leđa i počela da deluje kao najveći kritičar vlasti.

  Istraživanja pokazuju, da nedoslednost SDP-a može predstavljati kraj političke karijere Krivokapića, jer dosadašnje ankete pokazuju, da SDP gubi podršku među biračima i da verovatno neće preći izborni prag.

  Konstatuje se i snažno prisustvo Rusije u Crnoj Gori, a kako se tvrdi pojedine političke opcije u Crnoj Gori već su u funkciji politike RF, što mnogi od njih i ne skrivaju.

  Profesor Fakulteta politički nauka Ivan Vuković smatra da će DPS osvojiti najviše glasova na izborima, a da je moguće da Pozitivna Crna Gora, Socijaldemokratska partija (SDP) ili Socijaldemokrate (SD) budu „jezičak na vagi“ prilikom formiranja buduće vlade.

  U zavisnosti od toga koliko ubedljiva bude njena pobeda, DPS bi mogla doći u situaciju da sama, odnosno u koaliciji s programski bliskim strankama, formira narednu vladu, ili, pak, da ostane u manjini u odnosu na one partije koje obećavaju njeno „razvlašćivanje“. U tom smislu, dosta toga bi moglo zavisiti i od izbornog rezultata SD-a i Pozitivne Crne Gore i, moguće, pojedinih manjinskih stranaka“, objasnio je Vuković.

  U mđuvremenu, lider DPS je nedavno u intervjuu za „Politiku“ ocenio da odnosi Srbije i Crne Gore, ne računajuci vreme velike Jugoslavije, nisu bili nikad bolji.

  „Može izgledati pretenciozno, ali je sasvim tačno da smo premijer Vučić i ja ozbiljno tome posvećeni i da naša saradnja obeshrabruje radikalizam i mnogo doprinosi stabilnosti regiona“, rekao je on.

  Na podsećanje lista da je njegova nedavna izjava da Crna Gora nije želela da povredi Srbiju priznanjem nezavisnosti Kosova izazvala brojne komentare, Đukanović je naveo da je on to rekao „da bi se čulo i da bi bilo primećeno“ i „da je to kazao kao prijatelj Srbije“.

  „A prijatelji saopštavaju nekad i ono što možda nije prijatno da se čuje. Ali je istinito. Ja želim da učinim sve što mogu da naš region bude stabilan. A on neće biti stabilan ako ne ozdrave odnosi Beograda i Prištine. Zato sam tako otvoreno to i rekao“, pojasnio je crnogorski premijer.

  S druge strane lider opozocionog DF Andrija Mandić veruje da će Đukanović posle više od dve decenije izgubiti vlast, a da će na jednoj od prvoj sednca buduće vlade, u kojoj kako veruje neće biti DPS, biti doneta odluka kojom se povlači priznanje Kosova, a da će Rusija ponovo postati najvažniji partner Crne Gore u mnogim oblastima.

   

  Preview

  GLASANJE

  Slide

  GLASANJE

  Slide

  OTVARANJE BIRALISTA

  Slide

  GLASANJE

  Slide

  OTVARANJE BIRALISTA

  Slide

  OTVARANJE BIRALISTA

  Slide

  GLASANJE

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com