Gradovi

Otvorena izložba norveške duboke štampe

BEOGRAD – Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad otvorio je večeras izložbu „Norveška duboka štampa“ u Galeriji Grafičkog kolektiva.

Izložbom je predstavljeno 12 autora, članova Udruženja norveških grafičara, prema selekciji norveškog grafičara, umetnika i kustosa Martina Duea.

Skandinavskom učtivošću, Bjornstad se kratko zahvalio organizatorima izložbe i poželeo publici da uživaju u grafikama umetnika iz njegove zemlje.

„Udruženja norveških grafičara nastalo je u Oslu 1919. godine, a jedan od osnivača bio je slavni slikar Edvard Munk,“ podsetio je norveški ambasador.

Izbor radova u beogradskoj galeriji reflektuje deo savremene prakse norveških grafičara u različitim tehnikama duboke štampe koje se danas primenjuju.

Kako je sam priznao Due zadatak da napravi izbor je težak kada imate toliki broj umetnika, a atoliko malo prostora.

Poslednjih godina duboka štampa doživljava procat u kombinaciji sa digitalnim tehnikama i novim materijalima i mogućnostima, kao što su fotopolimer i netoksično štampanje, što je i vidljivo u izloženim radovima.

Duboka štampa je i dalje najčešći proces gde je odnos između grafičara i samog otiska veoma blizak tokom cele produkcije i procesa štampanja, a otisak sa matrice se najčešće ručno štampana, što daje poseban pečat.

Foto screenshot-seecult.org

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh