Novosti online

Отворена новоизграђена школа у селу Пољане

Село Пољане дичи се новим школским здањем, издвојеним одељењем матичне осмолетке „Дражевац” у коме ће девојчице и дечаци завршавати прва четири разреда основног образовања. Новоизграђена кућа знања простире се на 225 квадратних метара, има три учионице, зборницу, оставу, тоалете и прилагођена је особама са инвалидитетом. У крило може да прими 30 ученика. Свечано је отворена данас.

Школарци домаћини угостили су делегацију високих званичника. У ђачке клупе сели су премијер Александар Вучић, Мајкл Давенпорт, шеф делегације Европске уније у Србији, и градоначелник Синиша Мали. Вучић је школи поклонио примерак Душановог законика, а Давенпорт кошаркашку лопту. Деца рекоше да је школа дивна, а директорка Слободанка Смиљковић не сумња да ће основци учити више и боље у одличним условима.

Захваљујући ЕУ која је за изградњу и опремање сеоске школе у Пољанама издвојила 130.000 евра, у оквиру програма помоћи поплављеним подручјима у Србији, Вучић је казао да треба да ценимо помоћ грађана ЕУ, али и да се више уздамо у себе.

– Морамо да радимо много више. Ако не будемо вредни и марљиви, ништа нећемо моћи да постигнемо. Ако не улажемо у школе, можда ћемо имати мало више новца за неке друге ствари, али ћемо у будућности бити сиромашнији. Највећа улагања су улагања у знање, образовање и децу – рекао је Вучић.

У претходне две године влада је радила на стабилизацији државе и јавних финансија, у наредном периоду најважнија треба да буде брига о деци, школама, болницама, домовима здравља, старијим грађанима, сматра премијер. Говорећи о обнови Обреновца, Вучић је констатовао да је урађено доста, да су многе зграде после поплава преуређене и изгледају лепше и чистије. Рекао је и да ће до јуна бити обновљени спортска сала и позориште (у Дому културе, како га Обреновчани зову), као и да ће бити завршен пут до Дражевца, за шта је издвојено девет милиона динара.

– Чини ми се да рад, труд и марљивост дају резултате – рекао је Вучић и поново најавио да ће обићи сваку школу и болницу да би се уверио да су тоалети и учионице чисти и да су услови за рад ваљани.

После катастрофалних поплава Обреновац је постао симбол успешне обнове и реконструкције, оцењује Мајкл Давенпорт.

– Можемо бити поносни на све што је урађено. Ово је само део пројеката ЕУ у Обреновцу, уз подсећање да је ЕУ издвојила доста средстава за обнову школа. Изазов пред нама је превенција поплава да се оне више не би поновиле – закључио је Давенпорт.

Нема лепшег поклона за први школски дан после зимског распуста од повратка у нову школу, сматра Синиша Мали.

– Испунили смо обећање да ћемо у року од годину до годину и по дана обновити школе и вртиће на територији Обреновца. Четири основне школе, четири вртића и три средње школе које су биле срушене или оштећене у поплавама данас су обновљене и то је разлог за родитеље и децу да остану у Обреновцу – казао је Мали.

Подсетио је да је лане отворен нов вртић у Стублинама, Прва обреновачка основна школа добила је фискултурну салу, а ове године године обезбеђено је 1,7 милиона евра за изградњу две сале за физичко, у Грабовцу и Звечкој.

– Радови ће почети на пролеће. Желимо да свака школа у Обреновцу има фискултурну салу, да би сва деца могла да се баве спортом. Наша је обавеза да овој деци после средње школе нађемо посао овде, у Обреновцу. Зато је круна наших напора камен темељац будуће фабрике „Меита”, која ће запослити 1.400 радника и обезбедити сигурну будућност Обреновца – образложио је градоначелник.

Једна осмолетка на пет обреновачких села

Основна школа „Дражевац” има 260 ђака, матично здање у Дражевцу и четири издвојена одељења у селима Пољане, Јасенак, Баљевац и Конатице. У сваком од школских огранака има по 20 ученика. У новоотвореном здању у селу Пољане образују се млађи основци од првог до четвртог разреда. Распоређени су у два мешовита одељења: једно чине ђаци првог и трећег, у другом уче основци другог и четвртог разреда. Школа сада има три учионице, а два одељења.

И премијер Александар Вучић приметио је да у новој школској згради у селу Пољане има места за више деце, па је обративши се мештанима казао да „гледају шта им је чинити убудуће”, пренеле су агенције.

У јуну и спортска хала

Улагање у образовну инфраструктуру није трошак, већ инвестиција у будућност, истакао је министар омладине и спорта Вања Удовичић после обиласка Гимназије и Пољопривредно-хемијске школе у Обреновцу у којој је обновљено приземље, односно пет кабинета за стручне предмете и сала за физичко васпитање. Он је најавио да ће у јуну бити завршена спортска хала којом ће се затворити целокупна обнова Обреновца. Б. Х.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh