Gradovi

Ove godine revizija izveštaja još četiri političke stranke

BEOGRAD – Tokom prve revizije izveštaja o finansiranju političkih stranaka, koja je obuhvatila SNS, SPS i DS, nisu uočene velike nepravilnosti, a ove godine sledi provera još četiri političke stranke, izjavio je danas državni revizor Radoslav Sretenović.

Sretenović nije mogao da kaže o kojim strankama je reč, zbog tajnosti podataka, ali je podvukao da su ispoštovani kriterujumi za izbor.

Sretenović je, govoreći o objavljenom izveštaju revizije, podsetio da se, kad je reč o strukturi finansiranja, partije pre svega oslanjaju na javne izvore finansiranja, a zatim na privatne.

Iz javnih izvora SNS je, prema njegovim rečima, dobila više od 970 miliona dinara, SPS 246 miliona, a DS 289 miliona dinara.

Dodao je i da su najviše rashoda stranke izdvojile za izborne kampanje.

Sretenović je podsetio i da je SNS dobila pozitivno mišljenje, dok su SPS i DS dobile mišljenje sa rezervom, navodeći da su se nepravilnosti uglavnom odnosile na neevidentiranje nepokretnosti i stanja na tekućim računima.

„Iako su utvrđene nepravilnosti, suštinski doprinos revizije je povećanje finansijske discipline, naročito tamo gde je opštinskim odborima stranaka odobreno raspolaganje finansijskim sredstvaima“, rekao je Sretenović na panel diskusiji „Finansiranje političkih stranaka u Srbiji – efekti kontrole“.

On je ocenio da se u podzakonskim aktima mora preciznije definisati šta su troškovi stručnog usavršavanja predstavnika stranaka i rada sa članstvom.

Upitan da li je iznenađenje što izveštaj nije pokazao veće nepravilnosti u radu stranaka, Sretenović je rekao da to jeste bilo pozitivno iznenađenje.

„DRI radi na bazi dokaza. Na osnovu informacija za mene je bilo pozitivno iznenađenje, jer nismo mogli da utvrdimo velike nepravilnosti kod revizije. Da li ima sive zone, mi nemamo osnov da se bavimo time“, rekao je Sretenović.

Državna revizorska institucija u novembru prošle godine izvršila je reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2014. godinu SNS, SPS i DS.

Foto Tanjug, R. Prelić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh