Gradovi

Oznaka „srpski kvalitet“ za vrednost i prednost na tržištu

Označavanje proljoprivredno-prehrambenih proizvoda žigom „srpski kvalitet“ doprineće da se srpski proizvodi koji imaju kvalitet izdvoje na tržištu, ocenio je danas Sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) Žarko Malinović.

BEOGRAD – Označavanje proljoprivredno-prehrambenih proizvoda žigom „srpski kvalitet“ doprineće da se srpski proizvodi koji imaju kvalitet izdvoje na tržištu, ocenio je danas Sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) Žarko Malinović.

On je Tanjugu rekao da će oznaka „srpski kvalitet“ dati sigurnost domaćim potrošačima u smislu da su proizvodi koji je nose vrhunskog kvaliteta.

„Ova oznaka daće mogućnost da autoritet jednog proizvoda koji je već prepoznatljiv na nekom stranom tržištu bude prenesen i na neke nove proizvode“, kazao je Malinović.

Prema njegovim rečima, sve ozbiljne zemlje koje drže do svojih proizvoda na sličan način to rade, a najpoznatije su u tome Švajcarska, Italija i Hrvatska.

Malinović je dodao da oznaka kvaliteta daje određenu tržišnu prednost proizvodima koji tu oznaku nose.

PKS smatra da ej takva politika Vlade Srbije dobrodošla, a Malinović primećuje da je važno i to što Ministarstvo poljoprivrede kao nosilac ove aktivnosti ima jasan set pravila za označavanja proizvoda. Tu se podrazumeva da je naznačen kvalitet koji proizvod mora da zadovolji, da se zna sirovinski sastav, koji inače mora biti domaćeg porekla, i ono što je najvažnije, staln će se konntrolisati da li se taj kvalitet održava u kontinuitetu.

On je podsetio da duže od deceniju PKS u saradnji sa Ministarstvom trgovine sprovodi akciju „Najbolje iz Srbije“ i svake godine u mnogim kategorijama bira najbolje srpske brendove.

„Sad možemo reći da je ova akcija dala rezultat i mnogi proizvodi pored klasičnog označavanja koriste i brend ‘Najbolje iz Srbije’ da bi stekli konkurentntsku prednost“, naglasio je on.

Vlada Srbije je početkom novembra usvojila Uredbu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, proizvedeni od sirovine koja potiče isključivo s teritorije Srbije, ponesu oznaku „srpski kvalitet“.

Na osnovu tog dokumenta, biće omogućeno da se u prodavnicima i trgovinskim lancima u Srbiji postave posebni rafovi s oznakom „srpski kvalitet“, na kojima će biti izloženi isključivo proizvodi sa tim žigom.

Oznaka „srpski kvalitet“ naći će se tako na mleku, mesu, voću, povrću, žitaricama, uljaricama, grožđu i medu, odnosno imaće je samo proizvodi za koje proizvođač može da dokaže da osnovna sirovina potiče iz Srbije, a čiji je kvalitet pri tome iznad konkurencije.

Preview

ZARKO MALINOVIC

Slide

ZARKO MALINOVIC

Slide

ZARKO MALINOVIC

Slide

ZARKO MALINOVIC

Slide

ZARKO MALINOVIC

ZARKO MALINOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh