Gradovi

Pahor: Arbitražom do rešenja graničnog spora s Hrvatskom

LJUBLJANA – Slovenački predsednik Borut Pahor ocenio je da je arbitraža jedini način da se sa Hrvatskom postigne mirno rešenje graničnog spora i da bi prekid arbitražnog postupka, koji očekuje hrvatska strana, unazadio međusobne odnose.

„Sve dok arbitri rade, možemo biti mirni i očekivati nepristranu odluku. Arbitraža je jedini način da dođemo do mirnog rešenja spora“, rekao je Pahor za ljubljansko „Delo“, prenosi Hina.

Pahor je rekao da granično pitanje zato nije predmet razgovora Ljubljane i Zagreba, kao i da sa skepsom prima predloge Hrvatske da se nakon kompromitacije arbitražnog postupka postigne bilateralni dogovor, odnosno da se spor iznese pred neku međunarodnu pravosudnu ustanovu.

Hrvatska arbitražni postupak smatra kompromitiranim zbog arbitražnog skandala u kojemu su učestvovali bivši slovenski arbitar Jernej Sekolec i bivša službenica slovenskog ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik koji su, kako se navodi, nedopuštenim kontaktima dogovarali strategiju uticaja na presude drugih arbitara.

„Nadam se da će arbitražni sud ustanoviti kako te njihove pogreške nisu prekršaji takve prirode da bi zbog njih arbitražu trebalo obustaviti“, kazao je Pahor.

On je dodaoda ne može ni da zamisli šta bi značila drugačija odluka arbitara.

„To bi bio težak udarac za slovensko-hrvatske odnose i ne znam kako bismo brzo mogli doći do bilo kakvih (drugih) dogovora“, rekao je Pahor.

On je dodao da iz Hrvatske dolaze signali da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja na bilateralnoj osnovi, ali da on u to rešenje ne veruje.

„Ne mislim da bi to bilo tako jednostavno, kako se ponekad signalizira“, rekao je Pahor koji je 2009. godine potpisao arbitražni sporazum s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh