Gradovi

Panel: „8. marti između istorijskog datuma i estradizacije“

Panel: „8. marti između istorijskog datuma i estradizacije“

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je Panel diskusiji na temu: „8. mart između istorijskog datuma i estradizacije: od hleba i ruža do uvelog karanfila“ koja je u organizaciji Centar za socijalni rad Novog Sada i Sigurne ženske kuće večeras održana u Skupštini Grada Novog Sada.

Vučević je tom prilikom rekao da su žene stub porodice i da ih možemo definisati i kao stubove društva, te da pažnju na njih ne možemo usmeriti na jedan dan u godini, odnosno samo na obeležavanje 8. marta.

„Mi o položaju i pravima ženama moramo voditi računa tokom cele godine“, rekao je Vučević obraćajući se prisutnima na početku Panel diskusije i dodao da je današnji praznik u Novom Sadu iskorišćen za jedan human gest, a to je pomoć Sigurnoj ženskoj kući.

Ta akcija je, po Vučevićevim recima, sprovedena kroz podele ruža iz rasadnika Javno – komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“ na više lokacija u gradu, a sredstva od prodaje tog cveća biće usmerena onim ženama kojima je pomoć trenutno veoma potrebna.

„To je samo jedan vid učešća Grada u akcijama osnaživanja žena. Drugi vid podrške se realizuje kroz subvencije iz budžeta Grada. Pored toga, prošle nedelje objavljen je Javni poziv za dodelu sredstava, odnosno subvencija za žene preduzetnike, u pitanju je rodno budžetiranje“, rekao je Vučević.

On je podsetio da je od prošle godine Grad Novi Sad potpisnik Povelje kojom se lokalna samouprava obavezuje da u svom budžetu planira posebna sredstva za podsticanje ekonomske ravnopravnosti žena.

O značajnim temama vezanim za prava i položaj žena današnjice na Panelu su govorili rukovodilac Sigurne ženske kuće Nada Pedejski-Šekerović, profesor sociologije na Novosadskom univerzitetu Božo Milošević, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marijana Dukić – Mijatović, sociolog Tijana Vučević – Ćirović i predsednik Udruženja samohranih roditelja „Kolona srca“ Jelena Šilić.

Sociolog Tijana Vučević – Ćirović, naglasila je da je 8. mart važan istorijski datum koji se, kako je rekla, „sve više stavlja u kontekst estradizacije, jer se sve ređe obeležava, a sve češće proslavlja“.

„Čini se da se izgubila parola pokreta radnica u Americi prošlog veka – hleba i ruža, a da smo došli do jedne forme gde dominiraju skupi pokloni i gde se dostojanstvo žena svodi na jedan dan, a već sutradan je sve gotovo do sledećeg 8. marta. Svedoci smo jedne etičke lakrdije koja se svodi na činjenicu da razni društveni akteri glume zabrinutost za obespravljene žene“, rekla je Vučević – Ćirović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh