Gradovi

Papina poruka u Davosu: Ne zaboravite siromašne

DAVOS – Papa Franja poručio je danas pripadnicima svetske političke i ekonomske elite da ne treba da ostanu gluvi na vapaje siromašnih, kao i da je neophodno da razmotre svoju ulogu u stvaranju nejednakosti.

„Žal zbog patnji drugih ljudi ne znači samo učestvovanje u njihovom bolu već, takođe, i iznad svega shvatanje da su naše akcije uzrok nepravde i nejednakosti“, navodi se u papinoj poruci, koju je jedan od kardinala Vatikana pročitao na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Na sve vas apelujem još jednom: Ne zaboravite siromašne!“, rekao je papa.

Novim tehnologijama, poput robotike, takođe, ne sme biti dopušteno da zamene ljudska bića „mašinama bez duše“, istakao je papa osvrnuvši se na ovogodišnju temu sastanka u Davosu, „Ovladavanje četvrtom industrijskom revolucijom“.

Papa, koji je prošle godine napisao veliku poslanicu o klimatskim promenama i zaštiti životne sredine, pozvao je poslovne lidere da se postaraju da planeta ne postane „pusta bašta“.

Godišnji Forum u Davosu okuplja brojne najbogatije i najmoćnije ljude sveta, a na sastanku se razmatraju teme poput ekonomije, klimatskih promena i ratnih sukoba, u pokušaju pronalaženja rešenja za njih, naveo je Rojters.

AP Photo/Alessandra Tarantino

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh