Gradovi

Patrijarh Kiril: Latinska Amerika kao Rusija, samo tropska

MOSKVA – Latinska Amerika je gotovo kao Rusija, samo sa vrućom tropskom klimom, izjavio je danas patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, osvrćući se na svoju gotovo dvonedeljnu turneju Latinskom Amerikom i Antarktikom, koja završava sutra.

„Latinska Amerika je kao Rusija, samo sa tropskom klimom. U španskom postoji reč „manjana“, koja znači „sutra“. Ali ako vam kažu da je neki sastanak sutra, ne možete da budete sigurni da li će on biti sutra, sledeći dan ili čak i kasnije“, rekao je patrijarh, a prenela agencija Tas s.

„Osim toga, emocionalni i verski aspekat kod ljudi je veoma sličan našem narodu“, naveo je Kiril.

On je dodao: „Postoje dva regiona u svetu kojima može da se pripiše nada u renesansu hrišćanstva, a to su Rusija i Latinska Amerika. Zato sam, čim sam postao patrijarh, veoma želeo da posetim Latinsku Ameriku.“

Patrijarh Kiril je, međutim, upozorio da su počeli da se pojavljuju prvi znakovi slabljenja hrišćanstva. „To su uglavnom posledice aktivnosti misionara iz razvijenih zemalja, koji na taj način slabe poziciju Katoličke crkve. Ali, što je još važnije, izvesne političke snage kopiraju političke modele sa Severa, gde se ignorišu verski stavovi naroda“, rekao je on.

Prva turneja patrijarha moskovskog Latinskom Amerikom, u sklopu koje je posetio Kubu, Paragvaj i Brazil, počela je 11. februara, a završava se sutra.

Najvažniji događaj tokom te turneje bio je sastanak sa papom Franjom, što je bio prvi sastanak poglavara Rimokatoličke i pravoslavne crkve u poslednjih gotovo hiljadu godina.

AP Photo/Leo Correa

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh