Novosti online

Пентагон објавио фотографије мучених затвореника

Вашингтон – Америчко Министарство одбране објавило је 198 фотографија затвореника које су мучили припадници америчких снага у Ираку и Авганистану између 2003. и 2006. године.

Фотографије су настале током интерних војних истрага и потичу из периода недуго након америчке инвазије на Ирак, кад је у САД председник био Џорџ Буш млађи, пренео је сајт РТ.

На већини фотографија су изблиза приказани делови тела на којима се виде модрице и огреботине, док су неке слике веома узнемирујуће. Лица затвореника подвргнутих мучењу су сакривена.

Уз слике нису објављене и информације о контексту у којем су оне направљене, попут тога где су затвореници држани и под којим околностима, као нити каквим врстама тортуре су били подвргнути.

Америчко удружење за грађанске слободе (АЦЛУ), које је 2004. поднело тужбу суду како би фотографије Министарства одбране биле јавно објављене, ставило их је синоћ на свој сајт.

АЦЛУ и даље ради на томе да суд наложи Пентагону да објави додатних 1.800 фотографија снимљених током истрага поводом мучења затвореника, које то Министарство и даље држи под ознаком тајности.„Објављене фотографије илуструју само мањи део стварне хорор приче, односно праксе мучења коју спроводи америчка влада”, изјавила је директорка програма за безбедност и људска права америчког огранка „Амнести интернешенела” Норин Шах. Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh