Gradovi

Pentagon objavio fotografije zatvorenika podvrgnutih mučenju

VAŠINGTON – Američko Ministarstvo odbrane objavilo je 198 fotografija zatvorenika koje su mučili pripadnici američkih snaga u Iraku i Avganistanu između 2003. i 2006. godine.

Fotografije su nastale tokom internih vojnih istraga i potiču iz perioda nedugo nakon američke invazije na Irak, kad je u SAD predsednik bio DŽordž Buš mlađi, preneo je sajt RT.

Na većini fotografija su izbliza prikazani delovi tela na kojima se vide modrice i ogrebotine, dok su neke slike veoma uznemirujuće. Lica zatvorenika podvrgnutih mučenju su sakrivena.

Uz slike nisu objavljene i informacije o kontekstu u kojem su one napravljene, poput toga gde su zatvorenici držani i pod kojim okolnostima, kao niti kakvim vrstama torture su bili podvrgnuti.

Američko udruženje za građanske slobode (ACLU), koje je 2004. podnelo tužbu sudu kako bi fotografije Ministarstva odbrane bile javno objavljene, stavilo ih je sinoć na svoj sajt.

ACLU i dalje radi na tome da sud naloži Pentagonu da objavi dodatnih 1.800 fotografija snimljenih tokom istraga povodom mučenja zatvorenika, koje to Ministarstvo i dalje drži pod oznakom tajnosti.

„Objavljene fotografije ilustruju samo manji deo stvarne horor priče, odnosno prakse mučenja koju sprovodi američka vlada“, izjavila je direktorka programa za bezbednost i ljudska prava američkog ogranka „Amnesti internešenela“ Norin Šah.

Foto Tviter/@RT_com

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh