Novosti online

Песма „Срећан рођендан” постаје јавно добро

Најпрепознатљивија песма енглеског говорног подручја, која је препевана на 18 језика, „Срећан рођендан” (Happy Birthday), ускоро ће постати јавно добро. То је исход суђења које се протеклих месеци одвијало у САД, пише магазин „Ролингстоун”, а носилац права на чувену композицију, компанија „Ворнер/Чепел”, према писању „Холивуд репортера”, попустила је и нагодила се за чак 14 милиона долара, чиме је отворен пут да песма постане јавно власништво.

Ова кућа, иначе огранак „Ворнер мјузика”, сваке године је на име тантијема зарађивала читава два милиона долара.

Композицију „Happy Birthday” написале су сестре Пети и Милдред Хил 1883. године. Од 1935. године ауторска права на ову песму носила је компанија „Summy Company”, а преузела их је 53 године касније кућа „Ворнер/Чепел”. Ауторско право на најпопуларнију песму у САД требало је да истекне тек 2030, док у Европској унији она, ионако, постаје јавно власништво 31. децембра.

Нагодбом кућа „Ворнер/Чепел” избегла да буде кажњена што је 25 година убирала тантијеме на ову песму у висини од 50 милиона долара

„Судску сагу” око ове нумере покренула је редитељка Џенифер Нелсон, која је за коришћење ове песме у документарном филму, посвећеном историјату легендарне композиције, платила 1.500 долара, да би потом дошла до доказа да „Happy Birthday”, заправо, није заштићена ауторским правом. Стога је одлучила да судским путем затражи повраћај новца. Адвокати Нелсонове су тврдили да компанија „Ворнер/Чепел” не може да убира приходе од песме, зато што потиче из 1922, а не 1935. године, како кућа тврди, што значи да су ауторска права истекла.

Правни заступници редитељке открили су песмарицу из 1927. коју је написао музички издавач из Чикага у којој стоји да је песма настала раније. Испоставило се да је прво издање те песмарице објављено 1922. године, а докази о томе налазе се у Универзитету у Питсбургу.

Нагодба, подсећа „Ролингстоун”, долази после пресуде, донете у септембру прошле године, којом је судија Џорџ Кинг ауторско право које носи америчка компанија прогласио неважећим. Кућа „Ворнер/Чепел” жалила се, тражећи ново суђење, које је требало да почне у децембру. Међутим, амерички медији наводе да је „пала нагодба”, па ће наредног месеца бити одржано рочиште на коме ће, како пише „Ролингстоун”, „Срећан рођендан” постати јавно добро.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh