Gradovi

Pet srpskih filmova na Berlinskom filmskom festivalu

BEOGRAD – Srbija ove godine učestvuje na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu sa pet filmova, što su direktor Filmskog centra Srbije (FCS) Bobana Jevtića i autora, ocenili kao veliki uspeh za srpsku kinematografiju, naročito ako se ima u vidu da su među odabranima za festival A kategorije i debitantska ostvarenja.

U takmičarskom programu „Forum“ 66. Berlinala biće prikazan prvi dugometražni film Nikole Ljuce – „Vlažnost“ i prvi dugometražni dokumentarac Ognjena Glavonića „Dubina dva“.

Drama „S one strane“ Zrinka Ogreste, snimljena u hrvatsko-srpskoj koprodukciji (Interfilm/Zillion), uvrštena je u takmičarski program „Panorama“, a kratki igrani film „Četiri ugla kruga“ Katarine Stanković u program „Perspektive Deutsćes Kino“.

U okviru programa proslave 30 godina „Tedi“ nagrada na Berlinalu će biti prikazan film „Marble Aš“ Želimira Žilnika, nagrađen 1995. godine.

Lazar Ristovski, jedan od producenata i glumac u filmu Zrinka Ogreste, rekao je na konferenciji za novinare u FCS da je „neverovatan uspeh da imamo toliko filmova u jednoj godini na festivalu A kategorije“, izrazivši nadu da neće zbog toga neko pomisliti kako dobri filmovi mogu da se snimaju i sa malo para i da ne treba povećati budžet za srpski film.

On je pomenuo da je „S one strane“ treći film u kome njegova producentska kuća „Zillion“ sarađuje sa zagrebačkim „Interfilmom“ i naglasio da su te koprodukcije na ovim prostorima neophodne i neminovne, posebno značajne za srpsku kinematografiju koja ima mali budžet.

Reditelj Nikola Ljuca je ispričao da je na projektu „Vlažnost“ počeo da radi još 2010. i sa njim prošao programe za razvoj scenarija i koprpodukcione markete berlinskog, sarajevskog, roterdamskog festivala, primetivši da je neobično što su novac dobili prvo u Holandiji pa tek onda u Srbiji, pošto „FCS dve godine nije raspisivao konkurse“.

Miloš Timotijević, koji igra glavnu ulogu u ostvarenju „Vlažnost“, rekao je da je to film kakav još uvek nije viđen u srpskoj kinematografiji, okarakterisavši ga žanrovski kao misteriju i dramu sa primesama trilera.

Glumica Tamara Krcunović je kazala da su prošli ozbiljne probe pre snimanja filma što nije uobičajno za domaće uslove gde se zbog nedostatka para sve radi u poslednjem trenutku.

Ljuca je, prema njenim rečima, do kraja poštovao svoju umetničku viziju, a glumci su verovali u njega i nije ih zanimalo da li će dobiti novac.

Reditelj Ognjen Glavonić priznao je da ulazi u šestu godinu rada na svom prvom dugometražnom igranom filmu „Teret“, koji iz finansijskih razloga još uvek ne uspeva da završi, te je u međuvremenu snimio vrlo uspesan dokumentarac „Živan pravi pank festival“ i „Dubina dva“.

„Dubina dva“ je, prema njegovim rečima, eksperimentalni dokumentarni film, koji je temom vezan za „Teret“, a predstavlja sintezu glasova i slika o zločinima koji su se desili u Beogradu 1999. sa željom da to ne bude rekonstrukcija ili informacija o događajima, već da se obraća osećanjima i mašti gledalaca.

Zanimljivo je da Glavonić još nije završio film, a berlinski festival ga je pozvao da prikaže svoje ostvarenje samo na osnovu dostavljene „prve montaže“.

Producent Vladimir Vidić, koji je bio zadužen za manjinsku koprodukciju „Četiri ugla kruga“, film sniman mahom u Nemačkoj, a delimično u Srbiji i Meksiku, govoreći o tome kako se producenti snalaze u Srbiji, naglasio da su okupili mladu generaciju koja pokušava da pomera granice percepcije srpskog filma.

„U ovom momentu mogu reći da se krećemo u dobrom pravcu. Važna je pomoć FCS, koji je prepoznao da je vreme za novu generaciju autora, a tu ubrajam Nikolu Ljucu i Daneta Komljena koji stvaraju drugačiji film, više orjenstisan na ono što je kvalitetan evropski film“, istakao je Vidić.

Berlinale se održava do 11. do 20. februara.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh