Gradovi

Petrović: Deficit prepolovljen, ali još nije ostvaren cilj

BEOGRAD – Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da je vlada postigla veliki uspeh u 2015. i smanjila deficit sa 6,6 na 3,7 odsto BDP-a, ali je ujedno upozorio da je to i dalje visok fiskalni deficit koji ne obezbeđuje ozdravljenje javnih finansija.

“Od ukupnog trogodišnjeg plana u 2015. učinjen je polovičan napredak.

Najveći i značajan uspeh je postignut u delu smanjivanja budžetskog deficita sa 6,6 na i dalje veliki udeo od 3,7 odsto u BDP-u”, naveo je Petrović dodajući da to nije dovoljno za zaustavljanje rasta javnog duga, i promenu njegove putanje, odnosno nije dovoljno da javni dug počne da pada.

Predsednik Fiskalnog saveta navodi da se u Fiskalnoj strategiji planirano obaranje deficita na 1,8 odsto u 2018. što je, istakao je, dobar cilj, ali sa druge strane, već postoji opasnost da se ostvari smanjenje deficita od svega 0,5 odsto, te da on ostane na oko 3,5 odsto BDP-a.

Petrović je, na redovnoj konferenciji Fiskalnog saveta posvećenoj ocenama fiskalne strategije za 2016. podsetio da trogodišnji plan ima tri glavna elementa – smanjenje deficita na ispod tri odsto BDP-a, reforma javnih preduzeća i privatizacija.

I dok je prva stavka uspešna, Petrović je kritikovao druge dve – reformu JP i privatizaciju, uz ocenu da u tom segmentu nema kredibilnih mera koje bi obezbedile da se deficit dalje smanji na ispod tri odsto BDP-a, koliko je zapravo potrebno da se zaustavi rast i izbegne kriza javnog duga.

“Kada je reč o reformi javnih preduzeća, nešto je urađeno sa Železnicom, donet je dobar plan, ali se već javljaju problemi u realizaciji plana za reformu EPS-a i Srbijagasa gde nema suštinskih pomaka”, rekao je Petrović.

Treći blok, privatizacija, neophodan je, prema njegovim rečima, kako bi se osigurao rast, a rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranjuu privatizacija. To ne ide po planu, jer je rešena tek trećina problema ako se gleda po broju zaposlenih.

Petrović je istakao da je veličina problema ove i naredne dve godine jeste odražena u broju zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju, a njih ima oko 55.000 zaposlenih.

“To je bolno ako najveći deo tih firmi ode u stečaj, ali s druge strane odlaganje stvara ogromne budžetske troskove koje morate da pokrivate sa druge strane. U ovoj godini bi moralo da se reši pitanje za oko 35.000 ljudi, a za RTB Bor i Resavicu rešenje neće biti nađeno u ovoj godini, a to su opet dodatni budžetski troškovi i to će dobro da košta”, istakao je Petrović dodajući da taj novac odnekud onda treba uzeti i naplatiti.

Govoreći o merama koje su neophodne da se postigne ozdravljenje javnih finansija, Petrović je naveo i rešavanje problema poslovanja u EPS-u i Srbijagasu.

“Tu je jasno koji su problemi i kako ih treba rešavati. Ostaje još da se s tim suočavamo i da počnemo da rešavamo, što nije lako, ali je potrebno”, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, plan za reformu Srbijagasa ne postoji, a potreban je, a kako navodi, nema razloga za odlaganje rešavanja Železare, Galenike, Azotare, Simpa..

“Ako su javna preduzeća presudna za ozdravljenje javnih finansija i značajna i za privredni rast zemlje,trebalo bi to rešavati, umesto da vuku budžet i privredu naniže”, rekao je on.

Petrović je dodao i da vlada može da postigne dobre rezultate reformom Poreske uprave, jer će organizacijom i unapređenjem rada te institucije smanjiti sivu ekonomiju, koja je, primetio je, u Srbji iznad proseka u poređenju sa pojedinim zemljama.

“I na taj način se može obezbediti neophodno smanjenje deficita”, ističe on dodajući da bi na srednji rok to moglo da poveća prihode budžeta za jedan odsto, što je važna stvar i svetla tačka.

Petrović je naveo i da mera racinalizacije u javnom sektoru nije primenjena, jer je bilo preambiciozno otpustiti 75.000 ljudi za tri godine, i to je, kako je rekao “bilo osuđeno na neuspeh”.

Od druge mere, zamrzavanje plata i penzija se, kako je podsetio, već odustalo, te se najavljuje povećanje u 2017, što opet, prema njegovim rečima, neće dovesti do neophodnog smanjivanja deficita.

Preview

PRESTAVNICI MEDIJA

Slide

PAVLE PETROVIC

Slide

VUCKOVIC PETROVIC I ALTIPARMAKOV

Slide

PAVLE PETROVIC

Slide

PAVLE PETROVIC

Slide

PAVLE PETROVIC

Slide

PAVLE PETROVIC

PRESTAVNICI MEDIJA

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh