Novosti online

Писмо Пуповца председници Хрватске због нетолеранције и поруке мржње

ЗАГРЕБ – Председник Српског народног већа и саборски заступник Милорад Пуповац упутио је писмо председници Хрватске Колинди Грабар-Китаровић у којем је упозорио на нарастање атмосфере нетолеранције и поруке мржње према политичким, етницким и другим мањинама у Хрватској, пише „Јутарњи лист”.

У писму на четири стране Пуповац је набројао случајеве претњи које из десних кругова трпе заговорници антифашизма, а све је више и случајева насиља, од чега није поштеђен ни он сам, наводи лист.

Исто писмо добили су и премијер Тихомир Орешковић, председник Сабора Жељко Реинер, а како каже сам Пуповац о њему су обавештени потпредседници владе Томислав Карамарко и Божо Петров.

„Представници мањина су још у мају упозоравали на пораст ксенофобије. Тада смо имали врло садржајан разговор с председницом, а како је њена и уставна дужност да штити људска права и права мањина, видевши да су негативне појаве све чешће, логично је било да се њој обратимо”, рекао је Пуповац.

Пуповац је упозорио да неки на политичке расправе о Влади и њеном програму одговарају кампањом нетолеранције и мржње, а поруке појединих чланова Владе и Сабора доживљавају као подстицај и подршку за ту кампању.

„Годинама, деценијама грађена толеранција и признавање политичких и идентитетских разлика тиме се разара пред нашим очима и прети да угрози елементарна демократска достигнућа, политичку стабилност и друштвену сигурност у нашој земљи”, написао је Пуповац.

У писму се наводи да је у протекле две-три недеље више јавних особа, новинара, глумаца, режисера, верских вођа, политичара, активиста за људска права и невладиних организација „доживело претње и изливе говора мржње”, а у случају активисте за људска права Зорана Пусића прешло се с речи на дело и, уз графите у којима му се жели смрт, ножем су избушене гуме на његовом аутомобилу.

„Јутарњи” пише да оно што се у писму спомиње први пут податак је да је однедавно и Пуповац изложен отвореним увредама.

„Навешћу пример властитог искуства у истом времену, јер сам у њему и сам искусио последице атмосфере нетолеранције и порука мржње у интензитету и у садржају на који их нисам искушавао ни у најгорим ратним годинама као што су биле 1991-1992. Наиме, у свега седам дана у центру Загреба доживео сам, а заједно са мном и моји пријатељи, комшије, студенти и сарадници који су се затекли у мом друштву или мојој близини, да непознати Ијуди пролазећи пљуну на мене или ме поздрављају са ‘За дом, спремни!’ или извикују ‘Пуповац, четнице, иди у Србију’”, навео је Пуповац у писму. (Танјуг)

Вулин: Хрватска да заштити Србе од нарастајућег усташтва

СУБОТИЦА – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин очекује да хрватска влада заштити њене грађане српске националности од, како је рекао, нарастајућег усташтва.

Он је, поводом писма председника Српског народног већа Милорад Пуповац председници Хрватске Колинди Грабар-Китаровићу у којем је упозорио на нарастање атмосфере нетолеранције, рекао да је Влада Србије забринута кад год Срби у Хрватској упозоравају да је њихов положај све лошији.

„Очекујемо од хрватске владе да испуни оно што мора да испуни свака влада на свету, да заштити своје грађане, да заштити грађане српске националности од заиста нарастајућег усташтва”, рекао је Вулин новинарима у Суботици.

Он је истакао да осуде за „повампирено усташтво” не треба да долазе из Београда или Јерусалима, већ из Загреба, као што се у Београду бори против рехабилитације Милана Недића, а не из Загреба или Јерусалима.

„Они треба да поставе бар ћириличну таблу, што није претерано достигнуће. Очекујемо да осуде усташтво, од полагања венаца у Блајбургу, до напада на Србе на улицма… Не да слушамо ‘За дом спремни’ и да нико не реагује”, рекао је Вулин.

Он је изразио наду да ће нова влада то разумети као добронамерну препоруку и став суседа који жели да будемо у најбољим могућим односима, али који је легитимно забринут за положај српске заједнице у Хрвтаској.

„Усташтво мора бити заустављено. Ја то данас говорим у Суботици, где сам посебно поносан на сваку латиничну таблу у овом граду, на положај хрватске мањине у Србији, уџбенике које користе, језик којим говоре… Волео бих да Хрватска једног дана буде поносна на положај српске заједнице”, закључио је Вулин

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh