Gradovi

PKS: Više od 10.000 radnih mesta u „zelenoj ekonomiji“

BEOGRAD – Prema procenama Privredne komore Srbije, u energetski održivoj, zelenoj cirkularnoj ekonomiji naša zemlja bi do 2019. godine mogla da dobije više od 10.000 radnih mesta, izjavio je danas savetnik u PKS Siniša Mitrović.

„Industrija otpada, zdravlja, poljoprivrede, to su industrije koje traže novi obrazovni kadar. Iz tog razloga, PKS je ušla u program da radi na projektu dualnog obrazovanja, kako bi mogla da direktno poveže ono što jesu nove potrebe naše ekonomije. A potrebe jesu da su zelena radna mesta i u industriji otpada i u zaštiti vazduha“, rekao je Mitrović Tanjugu.

On je ocenio i da je naša industrija u obavezi da što manje zagađuje vazduh, da bude energetski efikasna, održiva i iz tih razloga, potrebna su potpuno nova zanimanja koja bi mogla da donesu kvalitetan napredak.

On je istakao da je važno što je Vlada 2016. proglasila godinom preduzetništva, jer su mala i srednja preduzeća „udarna meta“ koja može da „usisa“ taj deo i da pokrene čitavu privredu.

Mitrović je takođe istakao da nema potrebe da Srbija uvozi određene materijale, koji se mogu proizvoditi na njenoj teritoriji.

„Poput recimo zvukobrana za koridore, koji se mogu raditi od reciklarnih materijala. Mi u ovom trenutku zaista imamo veliku produkciju generisanih otpada, ali naša reciklaža mora biti podignuta na viši nivo. To je šansa za mala i srednja preduzeća da pokrenu nove biznise“, kaže Mitrović.

Naveo je da se mogu reciklirati materijali i u putnoj infrastrukturi, u zgradarstvu, razne vrste panela, izolacionih materijala i ističe da „sve može biti funkcionalno za kvalitetni zeleni rast Srbije“.

Mitrović naglašava da se ne može dozvoliti, kao što je bilo 2014, da se zbog poplava izgubi pet odsto BDP-a.

„Štetu od 1,6 milijardi ne bi pretrpele ni mnogo jače ekonomije. Procene PKS govore da, jedan dinar uložen u preventivu i nove proizvode, poput mobilne ograde od poplava, koje koriste mnoge evropske zemlje, dobijate sedam dinara dobiti“, rekao je Mitrović.

Ističe da je zapravo poruka da mala i srednja preduzeća treba da potraže nove investicije u zelenom biznisu, navodi da postoji dostupnost finansijskih sredstava i smatra da to može biti novi iskorak za našu industriju.

Dodao je da na tržištu rada ima više od 140.000 nezaposlenih, koji su bez ikakve kvalifikacije, te da je 30 odsto nezaposlenih koji su do 30 godina života, odnosno mladi.

Prema njegovim rečima, osim toga, radi se i na socijalno-inkluzivnoj, tržišnoj ekonomiji i precizirao da prvenstveno misli na sakupljače otpada, kojih ima više od 40.000 u Srbiji.

„Oni moraju da izađu iz sive zone i moraju se uvesti u legalne tokove. Moraju da postanu odgovorni, da dobiju poreski identifikacioni broj, da budu vezani za velike operatere industrije“, rekao je Mitrović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh