Gradovi

Ploče iz arhive Radio „Obrenovca“ od danas u biblioteci

OBRENOVAC – U Biblioteku „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu danas je preneta arhivska građa ploča Radio „Obrenovca“ koja će biti digitalizovana i postavljena na sajt, saopšteno je iz te opštine.

„Biblioteka ima svoju digitalnu kolekciju koja je delom postavljena na našem sajtu. Tako da ćemo sve autore koji se nalaze među ovim pločama digitalizovati i postaviti na sajt“, kazala je diektorka biblioteke Ivana Janošević.

Ona je rekla da je bibliotečki fond od danas obogaćen sa oko 10.000 velikih i singl pločama, koje će biti obrađene obrađene po bibliotečkim standardima i imaće vrlo jasnu evidenciju naslova i autora.

Planirano je da u poseban prostor budu smeštene ploče, u uslovima kakvim takva građa treba da se čuva i da korisnici obrenovačke biblioteke imaju mogućnost da ovu građu koriste, dodala je Janošević.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković je rekao da Radio „Obrenovac“ 22. januara ove godine ide u stečaj i da je Opstina pokrenula inicijativu za zaštitu arhivske građe i dala nalog da se u biblioteci sačuva preko deset hiljada ploča iz njihove fonoteke.

„To kulturno blago nije smelo da završi na smetlištu ili u procesu likvidacije preduzeća. Knjigovodstvena vrednost ovih ploča je nula dinara, a potpuno je jasno koliko one vrede za naš grad i našu državu, jer ovde imamo dela Obrenovčana, ploče najboljih narodnih i zabavnih pevača i najboljih stranih izvođača“, rekao je Čučković.

Zaposleni u Radio „Obrenovcu“ su se zahvalili Gradskoj opštini Obrenovac na pravovremenom reagovanju i spašavanju celokupne arhive koju ovaj radio poseduje.

http://www.freeimages.com/photo/stocking-around-1423481

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh