Gradovi

Počela da radi srpska berza struje-SEEPEX

BEOGRAD – Srpska berza struje SEEPEX počela je danas da radi u Beogradu i prvog dana trgovine bilo je 1.925 megavat časova zaključenih transakcija.

Berzu električne energije SEEPEX formirale su „Elektromreže Srbije“ i Evropska berza električne energije EPEX SPOT, i prvog dana je na berzi postignuta vrednost od 23, 83 evra po megavat času što je, kako je rečeno, izuzetan rezultat.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da je Srbija prva od zemalja Jugoistočne Evrope i Evropske energetske zajednice u kojoj je počela da radi berza električne energije.

„To je dokaz da smo u energetskom smislu lider u Jugoistočnoj Evropi i zato smo dobili sve pohvale u EU i energetske zajednice“, rekao je Antić novinarima u EMS-u.

On je istakao da je početak rada berze struje u Srbiji važan dan za ukupan energetski sistem.

Antić je rekao da je to bio kompleksan poduhvat i da je berza otvorena nepunih 14 meseci nakon usvajanja Zakona o energetici.

„Ponosan sam što je u mandatu ove vlade za nepune dve godine naša zemlja prva u okviru Evropske zajednice primenila Treći energetski paket EU“, naglasio je Antić.

Generalni direktor EMS-a Nikola Petrović rekao je da je danas počelo da radi organizovano tržište električnom energijom ističući da se na tom projektu radilo prethodnih pet godina, a naročito intenzivno u poslednje dve godine.

„Otvaranjem organizovanog trgovanja električnom energijom, EMS je ispunio zakonodavnu obavezu i jednu od obaveza za pridruživanje EU“, rekao je Petrović i dodao da su time poboljšani uslovi za investitore u Srbiji.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh