Gradovi

Počela sednica SES-a- tema Nacrt zakona o sistemu plata

BEOGRAD – Socijalno-ekonomski savet održaće danas sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti Nacrt zakona o sistemu plata u javnom sektoru, a kojoj će prisustvovati premijer Aleksandar Vučić.

Na sednici će, kako je najavljeno, učestvovati članovi Kolegijuma Saveta i potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, a po njenom završetku biće održana konferencija za novinare.

Sindikati javnog sektora su pre tri dana jednočasovnim štrajkom upozorenja izrazili nezadovoljstvo predloženim rešenjima u Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, a na konferenciji za novinare su prethodno rekli da su nezadovoljni načinom na koji se donosi zakon i da nisu uvaženi svi njihovi zahtevi.

Sindikalci su najavili da će od planiranih akcija odustati ako budu ispoštovani svi njihovi zahtevi, pre svega oni koji se odnose na rešenja za topli obrok i regres, kao i na predlog da osnovice za rad u jedinicama lokalne samouprave budu različite.

Takođe su rekli da neće prihvatiti dalje umanjivanje prava zaposlenih, da će se zalagati da se za isti rad obezbedi i ista zarada, kao i da neće pristati na manja prava od onih koja su garantovana Zakonom o radu.

Najavili su da je za subotu planiran sastanak sindikata javnog sektora, članova Socijalno-ekonomskog saveta i resornih ministara s premijerom Aleksandrom Vučićem na tu temu.

Sastanak za danas najavila je i ministarka Udovički, a povodom primedbi sindikalaca na tekst zakona pozvala ih je da najpre pročitaju tekst zakona, pa onda da protestuju.

„Zakon o platama može da ne želi jedino neko ko se plaši toga da se njegova zarada vidi transparentno u katalogu“, izjavila je Udovički.

Ona je rekla da radnici nemaju razloga da budu protiv novog zakona i da predloženi sistem veoma liči na sisteme sa napredovanjem i vrednovanjem rada, platnim grupama i platnim razredima, u koje se uklapa širok spektar zaposlenih u opštoj državi, i koji su uobičajeni.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se problemi sindikata mogu rešiti dijalogom.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh