Svet

Počele vojne vežbe Južne Koreje i SAD

Oko 300.000 južnokorejskih i oko 15.000 američkih vojnika učestvuje na ovogodišnjim vežbama koje prete da ugroze odnose između dve Koreje, koje su tehnički i dalje u ratnom stanju jer su posle završetka korejskog rata (1950-1953) sklopile primirje ali ne i mirovni sporazum.

americki bombarder juzna koreja

Uoči početka vežbi, Severna Koreja zapretila je da će sprovesti nuklearne napade nasumice protiv Južne Koreje i SAD.

„Zajedničke vežbe neprijatelja predstavljaju ratne nuklearne vojne vežbe u cilju podrivanja suvereniteta naše zemlje zbog čega smo spremni na preventivne nuklearne napade“, navodi se u saopštenju Vrhovne komande vojske Severne Koreje i dodaje da će „nasumični napadi pokazati odlučnost zemlje da se brani“.

Pjongjang je dodao da bi „mete eventualnog napada mogle da budu južnokorejski položaji ili američke vojne baze na području Azije i Pacifika“.

Iako je Severna Koreja sprovela nekoliko nuklearnih probi i koristila program balističkih raketa, vojni stručnjaci su ocenili da ta zemlja ne poseduje tehnologiju da gađa udaljene mete.

Severna Koreja saopštila je da je 7. februara uspešno lansirala posmatrački satelit pomoću rakete dugog dometa, a prethodno da je izvela prvo testiranje hidrogenske bombe.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh