Gradovi

Počinje ovogodišnji Filmski festival Sandens

PARK SITI – Daleko od Holivuda i Los Anđelesa, sa svih strana okružen snegom, skijaški centar Park Siti u američkoj državi Juta će od danas pa sve do 31. januara biti domaćin Sandens filmskog festivala, najvažnije smotre nezavisnih ostvarenja sedme umetnosti.

Kao i svake godine, Sandens donosi neka od najboljih ostvarenja igrane, dokumentarne i kratkometražne selekcije iz svih krajeva sveta i otkriva nova imena kinematografije.

Glavne teme ovogodišnjeg programa, koji je 1985. pokrenuo legenda američke kinematografije Robert Redford, su seksualnost, identitet, rasa i oružano nasilje.

„Naša selekcija je eklektična i raznolika kao i dosad“, izjavio je direktor festivala Džon Kuper.

„Nas interesuju originalnost, kvalitet, različiti načini ispredanja priče“, istakao je on.

U program Sandensa uvrštena su 123 dugometražna filma iz 37 zemalja, među kojima je 49 debitantskih ostvarenja.

Ukupno 103 dugometražna filma imaće svoju svetsku premijeru na festivalu.

Filmovi su prikazani u okviru nekoliko zasebnih programa, ali najviše pažnje kao i uvek privlače takmičarski programi – nacionalna americka selekcija i program posvećen međunarodnim ostvarenjima.

Svoje nove filmove predstaviće stari festivalski znalci Ajra Saks, Keli Rejhard i Tod Solondz.

Tu su i filmovi „Indignation“, rediteljski prvenac scenariste Džejmsa Šejmusa, „Sing Street“ Džona Karnija i „Pig“ Dijega Lune u kom Deni Glover igra čoveka koji odlazi na proputovanje sa svojom svinjom.

Jedan od najisčekivanijih filmova na Sandensu je „Southside With You“ o prvom ljubavnom susretu Baraka i Mišel Obame.

Na programu su „Swiš Army Man“ sa Danijelom Redklifom i Polom Dejnom, „Fantastic Four“ sa Vigom Mortensenom i Frenkom Langelom, „Certain Women“ u kom glume Lora Dern, Kristen Stjuart i Mišel Vilijams i „The Fundamentals of Caring“ sa Polom Rad i Selenom Gomez u glavnim ulogama.

Dokumentarni program je u znaku umetnosti sa portretima Normana Lira, Frenka Zape, Roberta Mepltorpa, Majkla Nikolsa i Maje Angelu, a tu je i željno iščekivani film Spajka Lija posvećen Majklu Džeksonu.

Na programu ovogodišnjeg Sandensa u takmičarskoj konkurenciji biće prikazan i rediteljski prvenac Mirjane Karanović „Dobra supruga“ koji govori o ženi koja posle 30 godina braka saznaje tajnu o svom mužu.

„Izuzetno sam ponosna, ne samo zbog sebe, nego zbog čitave ekipe koja me s mnogo poverenja, ulažući gotovo pođednaku energiju kao i ja, pratila na tom putu stvaranja. Učešće na ovom festivalu predstavlja za mene veliko uzbuđenje i nadu da će i drugi ljudi tako dobro prihvatiti film kao i oni koji su ga do sada gledali“, kazala je Karanović, koja u filmu tumači glavnu ulogu.

Photo by Arthur Mola/Invision/AP, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh