Gradovi

Pod lupom EU svi ugovori Gasproma sa evropskim klijentima

BERLIN – Evropska unija želi da ispita sve ugovore koje je ruski Gasprom potpisao sa evropskim kompanijama, zbog sumnje da su nametane nepravedne cene koje krše trgovinske propise EU, piše danas nemački dnevni list Frankfurter algemajne cajtung, pozivajući se na interni dokument Evropske unije.

Prema pisanju nemačkog lista, EU želi da dobije na uvid sve informacije o ugovorima koje su evropske kompanije sklopile sa Gaspromom, a koji su potpisani na rok duži od godinu dana i kojima je predviđena isporuka preko 40 odsto energetskih potreba jedne države članice, prenosi agencija AFP.

Zvanični Brisel bi, takođe, želeo da od samog starta bude uključen u pregovore o isporukama gasa između članica i nečlanica EU, piše nemački dnevni list, uz ocenu da bi se Nemačka možda mogla usprotiviti ovakvim predlozima.

U aprilu prošle godine, Evropska komisija je optužila Gasprom za kršenje propisa EU o jedinstvenom tržištu, i za ugrožavanja konkurencije na gasnim tržištima zemalja centralne i istočne Evrope, gde je ta kompanija dominantan dobavljač, navodi francuska agencija.

Evropska unija je posebno optužila Gasprom za kršenje propisa o jedinstvenom tržištu, zbog njegove zabrane preprodaje gasa između članica EU, što je ruskoj kompaniji, kako je saopštila EU, omogućilo da naplaćuje nepravedne cene.

Gasprom je, međutim, odbacio sve optužbe EU.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh