• Novosti online

  Под својим кровом после тридесет година

  Ниш – Да и данас, после скоро три деценије од првих ратних догађања на тлу бивше СФРЈ, има незбринутих страдалника који живе у претешким условима и без крова над главом, говоре велика брига, али и непрестане акције за решавање егзистенцијалних питања избеглих и расељених породица у Нишу. Овог пролећа биће настављена изградња станова у граду, а паралелно ће, куповином сеоских домаћинстава и сарадњом с Републичким комесаријатом за избеглице, град Ниш у овој и наредној години збринути 140 породица избеглих и расељених с подручја бивших југословенских република, који живе на нишком подручју. Тренутно је, речено је ових дана, преко 2.000 особа које су некада с породицама живеле у Босни и Херцеговини, Хрватској или на Косову и Метохији, и за које се планира, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић, обезбеђивање крова над главом.

  Најкасније до средине јесени ове године биће завршене две од укупно четири ламеле у Улици Милоша Ђорића, у којима ће бити 70 станова. Град је издвојио 50 милиона из буџета за ове намене и обезбедио локацију опремљену комплетном грађевинском и комуналном инфраструктуром, тако да ће одмах по окончању радова чланови избеглих и расељених породица добити коначно кров над главом. На истој локацији, крајем наредног лета, започеће изградња и преостале две ламеле, такође са 70 станова.

  Истовремено, рекао је нишки градоначелник, упућен је позив расељеним и избеглим лицима, који с породицама живе у Нишу и околини, да се пријаве на конкурс за решавање проблема и према другом основу. Булатовић је рекао да је руководство града позвало све без решеног статуса да се јаве уколико су заинтересовани за решавање не само стамбених проблема већ и за самоупошљавања у области пољопривреде. Нишко градско веће донело је одлуку да се издвоје значајна средства за куповину 23 сеоска домаћинства у местима у околини Ниша, која су намењена управо избеглим и расељеним породицама. У претходном периоду овако су решени проблеми неколико десетина породица и показало се да је овај начин збрињавања бескућника веома добар.

  За уређење породичних кућа, јер је ипак реч о старим и давно саграђеним објектима које треба прилагодити и реновирати, биће издвојено много средстава за набавку грађевинског материјала. Исто тако, обезбеђен је и новац за опремање и куповину апарата за домаћинство. Та помоћ за покућство, истакао је Булатовић, бесповратна је. А према информацијама којим се располаже, изузетан је број заинтересованих из категорије расељених и избеглих и нема сумњи да ће ова акција успети.

  Како је у склопу тих сеоских домаћинстава и не баш мала површина обрадивог земљишта, биће омогућено бављење пољопривредом и обезбеђење основних потреба за нормалан живот оних страдалника који ће после тридесет година мука коначно моћи да реше своје животно питање.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com