Društvo

ПОДЕЛИ ДА БИ МНОЖИО

 

Kомпанија Металац из Горњег Милановца пример за подстицање повећања наталитета у Србији

   ПОДЕЛИ ДА БИ МНОЖИО

За 11 година постојања Фонда Металац у подстицање рађања запослених у Kомпанији Металац уложено више од пола милиона евра.

Kомпанија Металац из Горњег Милановца већ годинама заузима лидерско место у регионалним оквирима у произвдњи посуђа и полагано, али сигурно, осваја светско тржиште захваљујући квалитету својих производа.

Kомпанија Металац је у исто време пионир и лидер међу српским компанијама  у области бриге за повећање наталитета – како међу својим запосенима, тако и у општини Горни Милановац јер годишње издвајају значајна средства за подстицање младих радника за заснивање породица и рађење деце. Према речима Петрашина Јаковљевића, генералног директора Kомпаније Металац, „оно што ми стварамо нема никакву вредност ако нема подмлатка који ће то наследити и унапређивати“.

Фондација Металац је основана о оквиру Kомпаније Металац пре 11 година са основним циљем да подстиче младе парове да стварају породице и рађање деце. Од 2006. године до данас Фондација Металац је уложила више од пола милиона евра наградивши родитеље сваке од око 500 новорођених беба. Од прошле године награде за прво дете рођено у породици својих радника добија се 1.000 евра, за друго дете 2.000 евра и све тако редом, по хиљаду евра за свако следеће новорођено дете.

– Непосредан повод за оснивање Фонда Металац, поред поражавајућих података о паду наталитета у општини Горњи Милановац, било је истраживање које је показало да 70 одсто запосених у Металцу испод 35 година  није засновало породице. Из тог разлога десет година уназад највећи  део средстава намењеног  Фонду Металац усмерен је на повећање наталитета,  односно, акцији „ Деца – наша радост и будућност“. У почетку је сваки радник који је добио принову у породици  награђиван ведностном честитиком од 500 евра, за друго дете 1.000 евра, за треће 2.000 евра, а за четврто и свако следеће 4.000 евра. У међувремену смо, схватајући да овакав начин награђивања повећава наталитет наших радника, значајно повећали награде које се сада крећу од 1.000 евра за прво дете и за по 1.000 евра више за свако следеће новорођенче – нагласио је Петрашин Јаковљевић, генерални директор Металца и председник УО Фондације Металац.

Док је у многим другим компанијама трудноћа раднице за будућу мајку отежавајућа околност, а дешавало се да због тога остане и без посла, у Kомпанији Металац заполсене жене и не размишљају о том проблему.

-Kомпанија Металац је пионир у овој области и циљ нам је да пошаљемо недвосмислену поруку младима да немају разлога да страхују за своја радна места и да их охрабримо да заснују породицу јер су деца наш ослонац. Јер, оно што ми стварамо нема никакву вредност уколико нема подмлатка који ће то наследити и унапредити. Ми смо послали јасну поруку свима и драго нам је да видимо да све више компанија у сарадњи са локалним самоуправама следи наш пример – каже за Новости дана Петрашин Јаковљевић наглашавајући да Фонд Металац нема донатора са стране и да за повећање наталитета, али и за курлтуру, спрот и науку Kомапнија издваја између 10 и 20 одсто свог профита.

За протеклих 11 година постојања Фонда Металац рођено је око 550 „металчевих „ беба. Прве године било их је тридесетак, али из године у годину број новорођених беба се значајно повећавао. Рекорд је забележен 2015. године када је за годину дана рођено 60 беба, а ове године, закључно са новембром, рођено је, како кажу у Металцу, 45 новопридошлих малих људи. Повећање броја рођених беба је логично јер је у Металцу запослено око 2.000 радника међу којима је много младих људи.

-Ако хоћете да се понашате одговорно као послодавац који од запослених очекује велику посвећеност и одговорност, онда то мора бити обострао задовољство. Ми радимо у металном коплексу у којем се паре не зарађу лако, али зато морате људима показати да вам је стало до њих и да пратите њихов допринос. У Металцу за сваку структуру радника, поред плате, постоје одређени бенифити који им помажу у кућном буџету – кроз фонд за бебе, пензијско осигурање, стипендирање студената итд. Свесни смо да та средства не решавају све проблеме, али младе људе треба бодрити и обезбедити им сигурност у послу код остваривања породица и то је оно што им ми омогућавамо. Посебно је значајно што се велики број њих одлучује за треће, па и четврто дете и ми смо поносни на то. Јер, када мало боље размислимо, није суштинско питање како трошиш новац, већ и како га ствараш и за кога. Ми смо се одавно определили да сами управљамо својом судбином и да не чекамо никога да нам решава проблеме. Притом се и према запосленима и према заједници понашамо у складу са својим слоганом „подели да би множио“, али ми то делимо кроз плански и кроз интеграцију економских и социјалних циљева – закључио је генерални директор Kомпаније Металац Петрашин Јаковљевић који ће ускоро поделити вредне новчане честитке радницима Металца који су у овој години добили принове, али ће, према традицији, уручити поклоне и новорођеним Милановчанима у породилишту болнце у Горњем Милановцу.

Уколико би се и друге компаније у Србији угледале на Металац из Горњег Милановца Србија би постизале боље резултате у борби са белом кугом.

Зоран Марјановић

Фото: З.М.; Н.П.

(Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Горњи Милановац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

 

 

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh