Gradovi

Podolnjak ex Jovanović potpredsednik Sabora o prezimenu

ZAGREB – Predstavnik nezavisne liste Most u Hrvatskom saboru Robert Podolnjak, koji nije izabran za predsednika, već potpredsednika parlamenta, u žižu javnosti je dospeo pošto je lider SDP-a Zoran Milanović obelodanio da je on tokom rata promenio svoje prezime Jovanović jer ga je činilo nesigurnim.

Hrvatski mediji tim povodom podsećaju da su mnogi hrvatizovali svoja prezimena, posebno ona koja su veoma podsećala na srpstvo, a u tome je, kažu, najpogubnije bilo prezime Jovanović.

Inače, Podolnjak je ranije bio kadar Hrvatske narodne stranke, a deo medija tvrdi da je on svoju političku karijeru „ispleo|“ u mnogim strankama, te da još nijebio samo još u SDP-u I HDZ-u.

Podolnjak je kao stručnjak bio savetnik bivšeg presednika države Ive Josipovića, a sve do juče on je bio viđen za ministra pravosuđa u novoj vladi, no nakon sednice Mosta postao je kandidat za jednog od prve tri čelne funkcije u državi – predsednika Sabora.

SDP, koji je sada u opoziciji, najavio je da će podržati Podolnjaka na toj funkciji, ali ono što ga je obeležilo je obelodavanjivanje lidera te stranke Zorana Milanovića da je on početkom rata 1992. godine promenio prezime iz Jovanović u Podolnjak.

Danas, Podolnjak za zagrebačke medije objašnjava da je on živeo u Varaždinu gde nije osetio neposrednu ratnu opasnost, a prezime je, tvrdi, promenio na nagovor supruge koja ga je molila da to učini kako „dete ne bi bilo optrećeno prezimenom za koje su mnogi u to vreme imali negativne asocijacije – suviše je ličilo na srpsko“.

Prvi put pričajući o tome na lokalnoj Jabuci TV, Podolnjak kaže je činjenica da o tome nije voleo da razgovarali, ali da ga je Milanovićev istup u vezi s njegovim prezimenom veoma iznenadio.

Smatrajući to ličnom stvari, Podolnjik se pravda da je Hrvat, kao što su bili i njegov otac i njegov deda, te da nikada raije zbog prezimena u svojoj okolini nije imao problem.

„Bilo je dosta ljudi koji su znali da sam Hrvat, ali rekao sam vam da je moja supruga smatrala da je za dete bolje da nema hipoteku tog prezimena i da ne treba dokazivati poreklo svog prezimena. U Slatini odakle je supruga, izrazito je izmešano stanovništvo i na to se gledalo“, rekao je Podolnjak u emisiji Veto.

Upitan da li se danas boji te atmosfere podela, odgovara negativno i navodi da je protivnik svih podela i svih rana koje ne mogu zaceliti.

„Reći ću vam iskreno, moj deda se prezivao Jovanović, ubijen je 1944. Godine zato što se u pogrešno vreme našao na pogrešnom mestu – službi NDH“, rekao je.

Novim generacijama je poručio da treba da prevladaju te podele.

„Mi u Mostu imamo stav da nećemo u rasprave o ustašama i partizanima. Naprosto ne želimo obnavljati te rane“, rekao je Podolnjak, ex Jovanović.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh