Gradovi

Pohvaljeni projekti Srbije, iz EU novih 1,5 milijardi evra

BEOGRAD – Na sastanku zajedničkog EU – Srbija Odbora za praćenje IPA danas je pohvaljen napredak u pripremi strateški relevantnih projekata, posebno kroz uspostavljanje Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata za velike investicione projekte i saopšteno da je EU u periodu 2014 – 2020 za Srbiju opredelila novih 1,5 milijardi evra.

Učesnici sastanka takođe su izvestili o pravovremenoj i efikasnoj pomoći Evropske unije Srbiji u saniranju posledica poplava i prilikom prelaska migranata i izbeglica preko njene teritorije, navodi se u saopštenju kancelarije za evropospek integracije.

Zajedničkim odborom kopredsedavali su Ksenija Milenković, v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Zajednički odbor je istakao značaj nacionalnih sektorskih politika i strategija kao osnove za sprovođenje EU projekata i programa, povezujući ih sa planiranjem i realizacijom budžeta.

Na sastanku se govorilo o dva ključna izazova – obezbeđivanju dovoljnih kapaciteta institucija za upravljanje programima i projektima u Republici Srbiji i prevazilaženju “uskih grla” u vezi sa infrastrukturnim projektima u oblasti životne sredine na nivou opština.

Majkl Devenport naglasio je značaj preduzimanja odlučnih aktivnosti sa ciljem prevazilaženja ovih izazova, kako bi se obezbedila još bolja upotreba fondova Evropske unije u budućnosti, navodi se u saopštenju.

IPA je glavni finansijski instrument Evropske unije za pomoć Srbiji pri pristupanju EU.

EU je najveći donator u Srbiji i u proteklih 15 godina donirala je više od tri milijarde evra pomoći za razvoj zdravstva, energetike, nauke i istraživanja, reformu pravosuđa, kulturu, saobraćaj.

Odbor za praćenje IPA sastaje se dva puta godišnje kako bi pratio sprovođenje finansijske pomoći i realizaciju IPA projekata u Srbiji, navodi se u saopštenju.

www.freeimages.comv_hujer

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh