Gradovi

Pokrajinska vlada apeluje da se spusti akumulacija „Đerdap“

NOVI SAD – Pokrajinska vlada apeluje da se akumulacija „Đerdapa“ spusti za minimum 30 centimetara, u cilju odbrane poplava, navodi se u saopštenju Biroa za odnose s javnošću Pokrajinske vlade AP Vojvodine.

U saopštenju se navodi da je današnja vanredna sednica Pokrajinske vlade, kojom je predsedavao predsednik Bojan Pajtić, održana povodom poplava koje su zadesile našu zemlju, potrebe da se pokaže solidarnost sa ugroženim sredinama, kao i potrebe da se razmotri aktuelno stanje na vodotocima u Vojvodini.

Apelujući da se akumulacija „Đerdapa“ spusti za minimun 30 centimetara iz Pokrajinske vlade poručuju da „ovo nije vreme za stvaranje profita nego za slogu i odbranu ljudskih života i materijalnih dobara u Srbiji“.

„Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić istakao je da je Pokrajinska vlada spremna da pruži pomoć i pokaže solidarnost sa stanovništvom u poplavljenim sredinama koje su van teritorije Pokrajine“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, na sednici je zaključeno da su svi raspoloživi tehnički i ljudski kapaciteti ponuđeni kolegama iz „Srbijavoda“ i Sektora za vanredne situacije, za sanaciju i spasavanje ugroženih na teritorijama van Vojvodine.

Pokrajinska vlada je zadužila i Direkciju za robne rezerve da po nalogu Pokrajinskog štaba za vanredne situacije isporuči prehrambeno-sanitarne pakete i flaširanu vodu sredinama u Srbiji, koje su ugrožene u poplavama.

Na sednici je nakon izveštaja Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ i Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, konstatovano da se isplatio svaki dinar koji je Pokrajinska vlada u proteklih 12 godina uložila u izgradnju i rekonstrukciju nasipa i vodoprivredu u Vojvodini.

„Jedan od zaključaka sa sednice je i da je u Vojvodini sistem odbrane od poplave podignut na najviši stepen pripravnosti, uvedena su dežurstva od 24 sata na deonicama gde je već uvedena redovna i vanredna odbrana od poplava i da su mehanizacija, ljudstvo i materijali na zadovoljavajućem nivou“, navodi se u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh