Gradovi

Pokrajinski ombudsman upozorava na prava zaposlenih

BEOGRAD – Pokrajinski zaštitnik građana povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, upozorio je danas na pojavu kršenja prava iz oblasti rada, navodeći da zaposleni u velikom broju slučajeva rade pod nehumanim uslovima, često prekovremeno, bez prava na dnevni, nedeljni i godišnji odmor.

Ombudsman u saopštenju navodi da Izveštaj za 2015. godinu, kao i razgovori sa građanima Vojvodine ukazuju na to da su njihova prava vezana za rad jedna od najugroženijih.

U saopštenju se ocenjuje i da zaposleni malo mogu uticati na to da li će obavljati posao koji odgovara njihovoj stručnoj spremi, željama i sposobnostima, a još manje koliko i da li će biti plaćeni,da li će im poslodavac uplaćivati poreze i doprinose.

Ombudsman ukazuje i da se naknada za prekovremeni rad ili rad u dane praznika takođe retko isplaćujue, kao i da postoji čak i praksa da se, pre stupanja u rad, budući zaposleni primoravaju da potpišu tzv. blanko otkaze, a da je otežano i primanje mladih žena u radni odnos.

„Trudnice i porodilje bivaju otpuštene uprkos zakonskoj garanciji da radni odnos ne sme da im prestane do povratka sa porodilkskog odsustva“, upozorava ombudsman, navodeći da se gađani retko i nerado obraćaju nadležnim inspekcijama, strahujući da će izgubiti i ono malo prihoda koje ostvarjuju.

Pokrajinski zaštitnik građana podseća na to da kršenje prava po osnovu radnog odnosa sa sobom povlači i kršenje, odnosno onemogućavanje ostvarivanja čitavog niza drugih Ustavom garantovanih prava građana.

„Kršenje prava zaposlenih po osnovu rada, ali i onih iz oblasti penzijskog osiguranja, zaštite fizičkog i psihičkog zdravlja, kao i prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, posredno ugrožava i pripadnike svih onih društvenih grupa koje, u današnje vreme možda više nego ikada ranije, najviše zavise od prihoda radno sposobnih članova porodice – decu, starije, obolele i druge osobe koje nisu sposobne za rad“, istakao je ombudsman.

Foto Tanjug/ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh