Gradovi

Politiko: Obamina naklonost prema „opasnoj pametnici“ Klinton

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama nije još zvanično podržao nijednog demokratskog kandidata koji bi ga nasledio, ali je očigledna njegova naklonost prema bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, objavio je Politiko.

Obama izbegava da kritikuje Bernija Sandersa – rivala Klintonove za partijsku nominaciju – ali je blagonaklon prema toj „opasnoj pametnici“ koju je i sam svojevremeno zaustavio na putu ka Beloj kući.

Opisujući Hilari Klinton kao osobu koja bi odmah mogla da počne da radi u Ovalnoj kancelariji, Obama je rekao da bivša šefica američke diplomatije ima više iskustva od bilo kog drugog kandidata.

„Ona je izuzetno iskusna i, znate, opasno pametna“, kazao je Obama u intervjuu za portal Politiko.

Upitan da prokomentriše navode da Sanders, koji najviše pažnje posvećuje ekonomskim pitanjima, ima nedostataka kao kandidat, Obama je rekao da „neće da deli savete“.

„Očigledno da ono što radi daje rezultate“, kazao je Obama, ali i dodao da kao predsednik, „ne možeš sebi da dozvoliš luksuz da se fokusiraš na samo jednu stvar“.

Obama je kazao da nema sumnje da je Sanders „shvatio glavnu nit politike demokrata koja kaže: Zašto smo još uvek ograničeni uslovima debate koje je pre 30 godina uspostavio Ronald Regan?“.

„To ima ođeka i to razumem. Smatram da ono što Hilari predstavlja je priznanje da je pretakanje vrednosti u vladu na posletku posao političara“, dodao je Obama, preneo je AFP.

Ovo je prvi put da je Obama detaljnije komentarisao predsedničke izbore u novembru, a intervju je dao pre prvih izbora za nominaciju kandidata dve stranke u Ajovi 1. februara i Nju Hempširu 9. februara, prenosi Rojters.

On nije eksplicitno podržao nijednog kandidata i samo je jednom pomenuo bivšeg guvernera Merilenda Martina O“Melija, koji zaostaje prema anketama javnog mnjenja.

„Berni ima luksuz da se smatra malo verovatnim pobednikom pa može da bude opušteniji. Hilari ima i privilegiju i opterećenje da važi za favorita“, izjavio je Obama.

Senders je prema nedavnim anketama poboljšao poziciju u Ajovi, a bolji je od Klintonove i u Nju Hempširu.

Ukoliko pobedi u bilo kojoj od te dve države i on će se naći u centru medijske pažnje u kojoj je Klintonova odavno.

AP Photo/Carolyn Kaster

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh