Gradovi

Poljska će uložiti veto na plan EU za razmeštaj izbeglica

VARŠAVA – Poljska će uložiti veto na bilo koji plan Evropske unije koji bi obavezao države članice da prihvate određeni broj izbeglica, najavio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

Poljska i druge zemlje istočne Evrope su se prošle godine usprotivile planu da članice Unije između sebe raspodele više od 120.000 izbeglica iz Afike i sa Bliskog Istoka, prenela je agencija AP.

Zvanična Varšava je tada pristala da do kraja 2017. godine primi najviše 7.000 tražilaca azila, ali ne i ekonomskih migranata.

Blaščak je rekao da će njegova zemlja uložiti veto na bilo kakav novi plan razmeštaja izbeglica, koji bi članicama EU nametnuo kvote za prijem, ističući da bi takav plan podstakao dolazak još migranata.

Poljske vlasti tvrde da bi migrantima trebalo da se pomogne van Evrope, u izbegličkim kampovima blizu zemalja iz kojih oni dolaze.

Oko 53 odsto Poljaka se protive bilo kakvom prihvatu izbeglica, dok 41 odsto podržava ideju da im se ponudi samo privremeni smeštaj, pokazala je danas najnovija anketa.

Samo četiri odsto anketiranih je izjavio da bi Poljska trebalo da dopusti izbeglicama da se trajno nasele u njihovoj zemlji.

Blaščak je takođe izjavio da će Poljska najverovatnije uvesti privremenu kontrolu granice u julu, kad će biti domaćin samita NATO i susreta mladih iz čitavog sveta sa papom Franjom.

Foto Tanjug, T. Valič, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh