Svet

Poljska neće malogranični promet s Rusijom

Kao primer je naveo to što građani iz ruske Kalinjingradske oblasti dolaze i čiste oskrnavljeni spomenik Crvenoj armiji i odaju poštu sovjetskim vojnicima poginulim u Drugom svetskom oslobađajući Poljsku od nemačke okupacije.

„Zahvaljujući obustavljanju malograničnog prometa, više nisu moguće ruske provokacije u Poljskoj. U Pjenježnu kraj spomenika banditu, sovjetskom generalu Černjahovskom iz Crvene armije koji je odgovoran za ubijanje vojnika poljske Zemaljske armije, grupa Rusa je taj spomenik očistila i organizovala manifestaciju bez obzira na proteste lokalnih vlasti. Bez malograničnog prometa takve provokacije više nisu moguće“, prenosi danas Blaščakovo objašnjenje poljski list Đenjik Gazetapravna.

poljska rusija

Poljska je privremeno obustavila malogranični promet na granici sa Ukrajinom i Rusijom tokom samita NATO 8. i 9. jula u Varšavi i Svetskih dana katoličke omladine krajem jula, kada je u poseti Poljskoj bio poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja.

Malogoranični promet sa Ukrajinom Poljska je obnovila 2. avgusta, ali ne i promet s Rusijom, odnosno Kalinjingradskom oblasti. Vlada premijerke Beate Šidlo je to pravdala interesima bezbednosti.

Na učestalo lokalno negodovanje što Rusi ne dolaze u Poljsku na šoping, ministar Blaščak kaže da se plaši ruskih provokacija kod Spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji čijih je više od 600.000 vojnika položilo život za slobodu Poljaka.

Spomenici sovjetskim oslobodiocima su česta meta vandala jer Poljake podsećaju i na to da je s Crvenom armijom stigao i prosovjetski komunistički režim, te se Poljska sprema da ih sa ulica i trgova izmesti u novi muzej.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh