Gradovi

Poljska optužuje EU za pritisak

VARŠAVA – Poljska je danas optužila Evropsku komisiju da pokušava da vrši pritisak na novu desničarsku vladu povodom refomi medija i pravosuđa.

Komisija je kritikovala kontroverzne izmene zakona o medijima i sudu a potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je tim povodom dva puta pisao Varšavi tražeći objašnjenje.

Poljski ministar pravde Zbignjev Ziboro je danas rekao da je „zapanjen“ zahtevom Timermansa, ocenivši daje rec o „pokušaju vršenja pritiska na demokratski izabran parlament i vladu jedne suverene države.“

„Imali ste mogućnost da od mene dobijete kompetentne informacije kroz rutinske radne kontake i žao mi je što to niste učinil. Zbog toga sam prvi put saznao za vaše neopravdane optužbe i nefer zaključke iz medija,“ napisao je on Timermansu, preneo je AFP.

Odnosi Brisela i Varšave su zategnuti od kada se u oktobru Partija pravde i prava predvođena evroskeptikom Jaroslavom Kačinskim vratila na vlast u Poljskoj posle osam godina u opoziciji.

Desetine hiljada Poljaka demonstrirale su u međuvremenu na ulicama zbog nastojanja te partije da sprovede zakone koji joj daju kontrolu nad vrhovnim sudom Poljske i javnim televizijskim i radio stanicama.

Evropska komisija je rešila da raspravlja o vladavini zakona u Poljskoj što bi moglo dovesti i do kaznenih mera. Reč je o potezu bez presadana za jednu članicu EU.

Premijerka Beata Šidlo rekla je danas da će se pridružiti predsedniku Anžeju Dudi 18 januara tokom debate o ovom pitanju pred Evropskim parlamentom.

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker negirao je prošle nedelje da Brisel nije fer prema Poljskoj povodom ovih promena.

„Hajde da ne preterujemo, ovo je važno pitanje, ali imamo prijateljske i dobre odnose sa Poljskom,“ rekao je on.

AP Photo/Czarek Sokolowski

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh