Novosti online

Помоћ геронтодомаћица чека више од 600 људи

На „помоћ у кући”, драгоцену услугу намењену старим, болесним пензионерима и онима без родбине или сродника који би могли да им приуште ваљану заштиту и негу, у главном граду тренутно може да рачуна 2.655 најстаријих суграђана. У Геронтолошком центру Београда подсећају да је у претходној години у овај програм било укључено 514 нових корисника.

– У служби је тренутно ангажовано 655 геронтодомаћица, од којих 42 раде на одређено време, као и 24 организатора који координирају њихов рад. Листе чекања и даље постоје, али према јединственом евиденционом списку око 620 особа тренутно чека да оствари право на ову услугу – истиче Мариа Марков, управница „Дневних центара и клубова”, и додаје да су потребе за овим обликом дневних услуга у заједници у сталном порасту, па је неопходно и сразмерно повећање броја запослених, првенствено геронтодомаћица.

Дневни посао „домаћица за старе” подразумева обилазак најмање три корисника са којима оне проводе до два сата дневно, и тако од три до пет пута недељно. Има и оних који се веома вежу за своје домаћине па се са њима друже и ван радног времена. Неговатељице не раде празницима и викендом и да би могле да обављају овај хумани посао треба да имају завршену средњу школу. Пролазе и кроз програм обуке где сазнају све о организацији рада, које су одлике старости, како да реагују у случајевима неке ванредне ситуације, на који начин да поступају са особама које пате од деменције…

За обављање ових послова заинтересовани кандидати треба да имају минимално трећи степен школске спреме. Особа која се пријављује за рад не сме да буде под истрагом, мора да поседује уверење о здравственој способности и да прође кроз акредитовани програм за обављање послова геронтодомаћице.

Цена сата услуге геронтодомаћице се није мењала од 2006. године и износи 26 динара (око 1.200 месечно) и плаћа је корисник, док се остатак од 15.174 динара до реалне цене услуге финансира из буџета Секретаријата за социјалну заштиту. Служба „помоћи у кући” формирана је још 1987. године у оквиру Радне јединице „Дневни центри и клубови” чији је оснивач град Београд, при Геронтолошком центру.

—————————————————-

ПОМОЋ

– у обезбеђивању исхране (набавка намирница, припремање лаких оброка и помоћ при храњењу)

– у одржавању личне и хигијене стана

– у загревању просторија

– у задовољавању социјалних, културно-забавних и других потреба

– посредовање у обезбеђивању различитих врста услуга – при чешљању, набавци књига и новина, плаћању комуналија, одвођење лекару

Потребна документација:

– Фотокопија личне карте за подносиоца захтева и супружника

– Извод из матичне књиге рођених или венчаних

– Извод из матичне књиге умрлих за брачног друга

– Фотокопија последњег чека пензије

Налаз лекара

Уверење о имовном стању или пореско уверење

Фотокопија уговора о доживотном издржавању (ако је склопљен)

– Захтев се подноси Центру за социјални рад на општини пребивалишта

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh