Gradovi

Pomoć iz budžeta porodiljama, bebama, za sahrane i obolele

JAGODINA – Skupština grada Jagodine danas je donela odluku o novčanoj pomoći iz budžeta za 2016. godinu nezaposlenim trudnicama i porodiljama, novorođenoj deci nezaposlenih,

obolelima od malignih bolesti i za pogrebne troškove porodicama u slučaju smrti.

Sednici je predsedavao predsednik Skupštine grada Dragan Marković – Palma, a odluke su donete jednoglasno.

Trudnice i porodilje, će dobijati mesečno, po 12.000 dinara a ova i odluke o pomoći novorođenoj deci, obolelima od kancera i porodicama za pogrebne troškove, se primenjuje od 1. januara.

Pomoć trudnicama i porodiljama i za novorođene bebe u Jagodini se sprovodi oko deset godina, u okviru borbe protiv bele kuge u cilju povećanja nataliteta, a iznos pomoć zavisi od stanja u budžetu.

Godine, 2012. svako novorođeno dete u Jagodini je dobijalo 1.200 evra.

Kada je reč o novorođenčadima, „nezaposleni roditelji ostvaruju pravo na novčani iznos od 200 evra u dinarskoj protivvrdenosti po serdnjem kursu NBS“.

Pomoć porodicama za pogrebne toškove u slučaju smrti je takođe u iznosu 200 evra u protivdinarskoj vrednosti“.

Obolelima od malignih bolesti pomoć je jednokratna i iznosi 5.000 dinara, „a ukoliko se radi o nezaposlenom ili maloletnom obolelom licu iznos se uvećava za sto odsto“, stoji u odluci.

Razlog za donošenje ove odluke sastoji se u brizi lokalne samouprave da pruži finansijsku podršku obolelima od najtežih bolesti i na taj način pomogne materijalno ugroženim porodicama“, stoji

u obrazloženju.

U budžetu grada za pomoć nezaposlenim trudnicama i porodiljama je opredeljeno 30.000.000 dinara, za novorodujenu decu 20.000.000 dinara, za pogrebne troškove 5.000.000 i za obolele od malignih

bolesti 3.000.000 dinara.

Odbornici su prihvatili izveštaje o radu i planovima rada preduzeća i ustanova, čiji je osnivač Skupština grada i imenovala direktore ZOO vrta i Doma zdravlja. Za direktora ZOO vrta imenovan je Ljubiša Milosavljević a za direktora Doma zdravlja dr Darko Miletić.

Foto Tanjug/D.Aničić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh