Gradovi

Popović: U koaliciju sa SNS da podržimo nacionalno jedinstvo

BEOGRAD – Lider Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je danas da se SNP pridružio koaliciji oko Srpske napredne stranke kako bi podržao nacionalno jedinstvo i kako se ne bi produbljivale nacionalne podele.

„Za vreme ove vlade mi smo maksimalno podržavali stav da ostanemo vojno neutralni, da se Rusiji ne uvode sankcije, a znam koji su i kakvi sve pritisci bili u tom pravcu. I po pitanju migranata gde smo se najviše razlikovali, politike su nam se približile i u potpunosti podržavamo ovu poziciju koja je i pozicija EU“, rekao je Popović u intervjuu za Blic.

Upitan ima li razlika, objašnjava da je je glavna upravo odnos prema EU koji SNP neće menjati.

„Mi smo evroskeptična partija, ali smatramo da bi Srbija trebalo da razvija najbolje odnose sa EU. Međutim, isto tako smatramo da nema nikakav interes da bude članica EU. U svakoj evropskoj vladi imate ministre koji su protiv Unije“, rekao je Popović navodeći primer Velike Britanije gde su premijer Dejvid Kameron i pola ministara u za EU, a ostali protiv, te da ima različitih stavova i u okviru iste partije.

Govoreći o parafiranju sporazuma sa NATO, Popović je podsetio da je njegova SNP bila protiv inicijalnog potpisivanja tog sporazuma 2015.

„NATO je bombardovao Srbiju, stvorio lažnu državu Kosovo, bombardovao Republiku Srpsku , logistički organizovao i pomogao progon 25.000 Srba iz Krajine, danas pomaže u formiranju vojske Kosova. Nemamo nikakav interes da budemo članovi tog pakta i Srbija će ostati vojno neutralna“, rekao je Popović, napomicnjući da je to i volja 90 odsto građana Srbije..

Popović takođe smatra da je neoprostiva greška to što je vlada Demokratske stranke pitanje Kosova iz Saveta bezbednosti UN gde smo imali podršku Rusije, bez ikakvog razloga i „iz svog evrofanatizma“ preselila u EU čija je većina članica već priznala lažnu državu Kosovo.

„To je kao da idete na noge onome ko hoće da vam otme kuću i zemlju“, istakao je on.

Na pitanje da li će Srbija biti primorana da uvede sankcije Rusiji pod pritiskom SAD i EU, on je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Moskvi podsećajući da je to više puta rekao i premijer Srbije.

Kada je reč o perspektivama saradnje sa Rusijom on je naveo da je izvoz u Rusiju od 2001. godine do danas povećan 13 puta, sa 80 miliona na 1,2 miljarde dolara a da toliki rast nije zabeležen ni sa jednom zemljom pa ni EU.

Što se tiče političkih odnosa, Popović tvrdi da Srbija nema bližeg političkog partnera od Rusije koja je, kako podseća, samo u prošloj godini učinila dve velike stvari za Srbiju, stavila veto na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti i osujetila prijem Kosova u Unesko.

„Zamislite da su Pecka patrijaršija, Dečani, Gračanica postali deo kulturne bašstine lažne države Kosovo. Samo na ta dva primera možemo zaključiti sa se Rusija prem nama ponaša kao prema rođenom bratu,“ rekao je Popović.

Foto SNP logo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh