Gradovi

Poslanici danas o Predlogu zakona o platama

BEOGRAD – Poslanici republičkog parlamenta započeće danas posle podne novu vanrednu sednicu, na kojoj će kao prvu tačku dnevnog reda razmatrati Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Na dnevnom redu su još i zakonski predlozi o opštem upravnom postupku i o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, koji je podneo narodni poslanik Branislav Blažić (SNS).

Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru obuhvata oko 500.000 građana kojima je država poslodavac, a predviđa da se sve zarade obračunavaju na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata, kako bi se ostvario princip „jednaka plata za jednak rad“.

Raspon koeficijenata će se, kako je navedeno, definisati posebnim zakonima, čije donošenje se očekuje nakon usvajanja ovog takozvanog krovnog propisa.

Predviđeno je i da postoji osnovna plata, koja se dobija množenjem osnovice i koeficijenta.

Koeficijenti će biti utvrđeni pratećim propisima, ali se osnovica određuje svake godine u skladu sa budžetom Republike za narednu godinu.

Za ceo javni sektor će, kako je navedeno, biti utvrđena jedinstvena osnovica i to zakonom o budžetu za svaku godinu, ali i uz prethodno pribavljeno mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta.

Kada je u pitanju Predlog zakona o opštem upravnom postupku, predložena rešenja podrazumevaju da državni organi i organi lokalne samouprave više neće od građana moći da traže da donose dokumenta iz službenih evidencija, kao što su uverenja i razni izvodi, jer će tu obavezu imati organi i to po službenoj dužnosti.

Predlog zakona sadrži odredbu o razmeni podataka iz službene evidencije, koja se podiže na nivo načela, što će u svakodnevnom životu značiti da državni organi i organi lokalne samourpave više neće moći da od građana, pozivajući se na pojedine zakone i odredbe, traže da donose dokumenta iz službenih evidencija, a službenici, koji postupaju u upravnom postupku biće u obavezi da po zahtevu građana pribave podatake upravo iz tih evidencija i to po službenoj dužnosti.

Građani će, kada zakon bude usvojen, biti oslobođeni plaćanja takse za te podatke, čime štede i vreme i novac, piše u obrazloženju.

Puna primena tog zakona planirana je od jula iduće godine, a primena pojedinih odredaba počeće za 90 dana od usvajanja u parlamentu.

Izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije je predloženo da Vršac, Kikinda i Pirot dobiju status grada.

U obrazloženju se navodi da su to pogranične opštine, kojima treba pomoći da se davanjem statusa grada stvore uslovi za više investicija i bolji ekonomski razvoj.

„Iz pograničnih mesta, kao što su Vršac, Kikinda i Pirot, pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države. To se nepovoljno odražava na bezbednost i pravilan regionalni razvoj zemlje. Unapređivanje statusa ovih jedinica lokalne samouprave doprineće njihovom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta“, objasnio je poslanik Blažić.

Foto Tanjug/O.Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh