Gradovi

Poslanici o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti

BEOGRAD – Poslanici republičkog parlamenta razmatraće danas amandmane na predložene zakone o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti, posle čega se očekuje glasanje o aktima koji su na dnevnom redu prve ovogodišnje sednice.

Na dnevnom redu te sednice su još i predlozi zakona o policiji, o javnom redu i miru i o javnom okupljanju, kao i predlozi za autentično tumačenje dva zakona – o elektronskim medijima i o autorskom i srodnim pravima.

Na zakonski predlog o oglašavanju podneto je ukupno 70 amandmana, od kojih je Vlada Srbije prihvatila 35, a na akt o informacionoj bezbednosti 13, od kojih je prihvaćeno osam.

Predlogom zakona o informacionoj bezbednosti predloženo je, pored ostalog, obrazovanje Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima, kao i Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti kao koordinacionog tela Vlade Srbije.

Predviđene su i obaveze i odgovornost operatera inofrmaciono-komunikacionih sistema u slučaju kada su određene aktivnosti u vezi sa tim sistemom poverene trećim licima, kao i obavezu obaveštavanja nadležnih organa o incidentima koji mogu da imaju značajan uticaj na narušavanje informacione bezbednosti.

Cilj predloženog zakona je da se poveća nivo zaštite i bezbednosti u informaciono-komunikacionim sistemima u zemlji, i podizanje svesti institucija, organa i građana o opasnostima u toj oblasti, izjavio je potpredsednik vlade Rasim Ljajić u načelnoj raspravi o tom aktu.

Predloženi zakon o oglašavanju postavlja, kako se navodi u njegovom obrazloženju, minimalna, transparentna i objektivna merila za sve učesnike u tom procesu.

Njime se, pored ostalog, zabranjuje obmanjujuće oglašavanje, oglašavanje koje sadrži prikaz maloletnika u opasnoj situaciji, oglašavanje koje neposredno poziva maloletnike na kupovinu roba li usluga ili da to zahevaju od svojih roditelja, zabrana reklamiranja mleka, druge hrane i pića za odojčad do šest meseci i pribora za njhovo korišćenje.

Foto Tanjug, M. Đoković/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh