Gradovi

Poslanici: Od vaučera do zapošljavanja u Opštini Vračar

BEOGRAD – Zašto Niška banja nije na spisku mesta u kojima građani mogu da koriste vaučere za letovanja, zašto je program RTV skinut sa predajnika Avala i da li Opština Vračar radi po zakonu, samo su neka od pitanja koje su poslanici uputili predstavnicima vlasti i kojima su nastavili sednicu Skupštine Srbije.

Demokrata Dušan Milosavljević ukazao je na problem što Niška banja nije stavljena na listu mesta u kojima građani mogu da koriste vaučere za letovanja, a odgovor je dobio „na licu mesta“ od ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića da će od ove godine o ona biti na spisku.

Ljajić, koji je u sali bio zbog početka rasprave o amandmanima na predložene zakone o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti, rekao je da je tačno da je ta banja bila izuzeta, ali zato što je bio izuzet i Niš, pored Beograda, Novog Sada i Kragujevca, zbog namre države da pospešuje turizam u drugim delovima Srbije.

„Međutim, videli smo da je bilo interesovanje za Nišku banju i Selters banju kod Mladenovca i od ove godine smo ih vratili na listu“, rekao je Ljajić.

Pozivajući se na napise medija o protivzakonitom zapošljavanju u beogradskoj Opštini Vračar, naprednjak Aleksandar Marković je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i nadležne organe Beograda, upitao šta će preduzeti povodom tih, kako ih je ocenio, vrlo uznemirujućih navoda.

Marković je preneo pisanje pojedinih medija da je ta opština u protekle dve godine i pored zabrane zapošljavanja zaposlila čak 40 osoba, navodeći da je poslanička grupa SNS više puta ukazivala na nezakonitosti u radu Opštine.

Socijalisti su pokrenuli temu rehabilitacije Milana Nedića, pa su naveli da je vreme da sve ono što podrazumeva anticivilizacijske pokrete, stavljanje u robovski položaj, istrebljivanje naroda i nacija mora biti osuđeno, ali da se istovremeno pokušava sa rehabilitacijom fašizma i nedela u peridu vlade na čijem je čelu bio Milan Nedić.

Poslanicu LSV Olenu Papugu interesovalo je da li su građani koji su legalizovali svoje objekte po starom zakonu kažnjeni, jer su bili poslušni, savesni i dobri građani ove zemlje i da li država planira da im vrati deo izdvojenog novca za legalizaciju kako bi ih na neki način nagradila.

Papugu je interesovalo mišljenje ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca o tome šta njegovo ministarstvo planira da uradi povodom ukidanja programa RTV preko tornja na Avali, jer time, ukazala je, dobar deo građana, ne samo u Vojvodini, ne može da prati programe tog servisa.

Posebno je, kako kaže, sporno što ne mogu da prate drugi program RTV koji emituje program na 10 jezika nacionalnih manjina.

Poslanik PUPS Konstantin Arsenović je na adresu predsednika Republike i Vlade Srbije i Ministarstva odbrane uputio pitanje da li smatraju da treba da postoji Savez rezervnih vojnih starešina, koji je do 2013. godine funkcionisao u okviru tog ministarstva i bio finansiran iz budžeta, i ako je odgovor pozitivan da li smatraju da treba da bude finansiran od strane države.

Foto Tanjug, M. Đoković/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh