Gradovi

Poslovna klima u Srbiji na najvišem nivou od izbijanja krize

BEČ – Indeks poslovne klime za Srbiju dostigao je početkom ove godine najvišu vrednost od izbijanja ekonomske i finansijske krize, navodi se u saopštenju Austrijske kontrolne banke (OeKB).

Indeks poslovne klime u centralnoj i istočnoj Evropi OeKB pokazuje da je jasno poboljšano raspoloženje investitora u zemljama zapadnog Balkana, a pre svega u Srbiji.

Glavni razlog za to je poboljšanje aktuelne poslovne klime, ali i to što investitori, očigledno, očekuju dalji pozitivan razvoj naše zemlje, kao i veću spremnost za proširenje investicija uz srpsko učešće.

Kad je reč o drugim zemljama, skeptičnost stranih investitora prema ekonomsko-političkom kursu nove poljske vlade i dalje raste, navodi OeKB i dodaje da je u poslednje dve godine ova zemlja imala najbolju poslovnu klimu u regionu, a sada je potisnuta na treće mesto od strane Češke i Rumunije.

Najgora poslovna klima, prema ovom Indeksu, koji OeKB izdaje četiri puta godišnje, trenutno je u Ukrajini i Rusiji.

Ukupno gledano, Indeks poslovne klime u centralnoj i istočnoj Evropi ostao je na nivou od 84,9 boda, a kao osnova od 100 bodova služi 2007. godina.

OeKB, kako bi odredila Indeks, ispituje 400 upravnih kadrova preduzeća čija su sedišta za centralnu i istočnu Evropu u Austriji.

U Poljskoj se, prema izjavama investitora, pogoršalo ne samo aktuelno stanje poslovanja, već i očekivanja za poslovanje u prvoj polovini godine.

OeKB ocenjuje da je uzrok tome rastuća skeptičnost prema vladi izabranoj prošlog oktobra.

Kada je reč o bankarskom sektoru, pretežno pozitivno je ocenjena poslovna klima u Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i Mađarskoj, a na kraju liste su Poljska, Rusija i Ukrajina.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh