Novosti online

Постигнут договор око плата, закон у скупштини до краја недеље

Чланови Социјално економског савета постигли су договор о до сада спорним члановима у Нацрту закона о платама, на данашњем састанку, којем је присуствовао и премијер Александар Вучић, а како је најављено, очекује се да ће предлог закона до краја наредне недеље бити пред посланицима.

Права запослених у јавном сектору, како је речено на конференцији, нису умањена овим законом, већ су у неким сегментима и увећана, речено је на конференцији за штампу у Влади Србије након састанка СЕС-а.

Потпредседница владе Кори Удовички рекла је, да би влада требало да усвоји Нацрт на првој наредној седници, а одмах након тога, вероватно већ следеће недеље, Предлог закона ће бити упућен у Скупштину Србије.

„Данас је велики дан за дијалог у Србији. Договорили смо се о начину како ћемо у наредном периоду, а највише у наредној години да уредимо однос зарада у јавном сектору који покрива око 500.000 запослених у државној управи, јавним службама и другим органима, али без јавних предузећа. То није био мали задатак”, рекла је Удовички, која је и министарка државне управе и локалне самоуправе.

Према њеним речима, дијалог је у претходним недељама пре свега био разјашњаванње, како би се обезбедила већа праведност.

„То не важи само за плате, већ мора да се уводи ред и у статусу запослених и дефиницији јавних служби”, навела је Удовички додајући да су данашњим дијалогом отклоњене дилеме у формулацијама у четири члана закона.

„Два члана су мењана само у нијансама, више је реч о формулацијама, док еј суштина се није мењала”, рекла је она.

Када је реч о регресу и топлом оброку, договорено је, казала је, да се они исказују посебно а не у коефицијенту, са могућностима бужета у будућности.

„Локалне самоуправе ће и убудуће морати да договарају своје буџете и да уређују основице за плате, и тако се отклања неуставност садаснсје ситуације где су коефицијенти другачије одређени. Пред нама је велики посао, али посао који обећава јер уводимо ред на начин који обећава”, рекла је Удовички.

Седница Социјално-економског савета којој је присуствовао и премијер Вучић поцела је данас око 11:30, а једина тачка дневног реда био је Нацрт закона о систему плата у јавном сектору.

На седници осим чланова Колегијума Савета, учествовали и министри Кори Удовички, Александар Вулин, Душан Вујовић, Жељко Сертић, Златибор Лончар, Срђан Вербић, Иван Тасовац и Никола Селаковић. (Танјуг)

Удовички: Рационализација мало касни, рокови су били тесни

Систематизација и рационализација у јавном сектору, која би довела до тога да за државу ради 14.000 људи мање до краја јануара, вероватно ће каснити, јер је рок од 60 дана у старту био тесан, изјавила је данас потпредседница владе Кори Удовички.

Упитана када ће 9.000 људи остати без посла, будући да је план био да од укупно 14.000 људи, 5.000 оде природним одливом, она је рекла да је неопходно ускладити извештаје и систематизације, као и да већ има извештаја који су на мишљењу.

Удовички је истакла да се одлуке доносе у локалним самоуправама у складу са законом о максималном броју запослених.

„Апсолутно се ради на остваривању прописа. Чињеница је да се неће све у року испунити, али рок од 60 дана је био тесан. У овом тренутку је импресивно у ком времену се ради, будући и да је предизборно време”, рекла је Удовички на конференцији у Влади Србије.

Удовички, која је и министарка државне управе и локалне самоуправе, рекла је да није лако мењати систематизацију по први пут, јер се до сада никад није радила на такав начин да резултат буде мањи број запослених.

„Сада се један систем први пут учи томе да ради другачије, одговорније и ефикасније него до сада. Припреме су у току, чекамо да добијемо све извештаје”, закључила је она. (Танјуг)

Потежица: Договорена кључна питања, за исти рад иста плата

На данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС) постигнут је договор о кључним питањима, изјавио је данас председник Синдиката јавне управе Његош Потежица додајући да је присуство премијера Александра Вучића допринело томе у великој мери.

Потежица је Танјугу након седнице СЕС изјавио да су најважнија питања усаглашена у интересу предлагача и у интересу синдиката, те да су се чланови СЕС-а договорили и о начину дефинисања спорног члана 37. закона о платам и јавном сектору, чиме је договорено да се уместо формулације „расположивих средстава” уведе формулација „планираних средстава” у вези с различитим материјалним давањима.

Потежица је рекао да су чланови СЕС-а разговарали и о основицама за исплату зараде, односно како да се постигне да сви запослени у јавном сектору за исти рад имају једнаку плату.

„Најважније је да смо формулисали и обавезу исплате топлог оброка и регреса, јер годинама то право не остварујемо”, рекао је Потежица истичући да то практично знаци да је о кључним питањимаа постигнута сагласност и да се нада да, ако све договорено буде и унето у Нацрт закона, у пракси неће бити већих проблема када је у питање спровођене тог закона. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh