Gradovi

Postoji potencijal za dalje unapređenje saradnje

Sastanak rukovodstava privednih komora Srbije i Republike Srpske

BEOGRAD – Između privreda Republike Srpske (RS) i Srbije postoji potencijal za dalje unapređenje saradnje, ocenile su danas delegacije dve privredne komore.

Nenad Đurđević savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) za regionalnu saradnju rekao je, posle sastanka, da je razgovarano o obimu privredne saradnje Srbije i RS, o trendovima, koji su, vezano za BiH, bili silazni.

„RS je naš treći spoljnotrgovinski partner i razgovarali smo o načinima da zauzme prvo mesto“, istakao je on.

Đurđević je rekao da je glavna tema bila i kako iskoristiti status koji Srbija ima prema Ruskoj federaciji, kako bi se dogovorili zajednički projekti kako plasirati proizvode Srpske na to tržište.

Isto tako, kako je objasnio, bilo je i reči kako da deficitarna zanimanja koja postoje na zapadnom Balkanu postanu zanimanja koja se ponovo traže.

Dve komore će, kako je najavio organizovati sektorsko povezivanje kroz forume, koji će biti organizovani ove godine.

„Prepustili smo mnogo normalnom trzištu, ali komore treba da rade više na sektorskom povezivanju privreda“, podvukao je Đurđević dodajući da će PKS raditi i na većem uključenju Komore RS u projekte koji se planiraju u okviru Komorskog investicionog foruma.

Predsednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je, novimarima, da je sastanak imao za cilj da se poveća robna razmena dve privrede, dodajući da je ona u padu.

„I pored takve činjenice za Srpsku je Srbija i dalje najveći spoljnotrgovinski partner. Uz određene aktivnosti to treba podići na viši nivo, jer postoje razlozi a i realne mogućnosti. Komore su tu da stvore povoljnije uslove za saradnju“, poručio je on.

Đurić je kazao da je pažnja posvećena i nedostatku adekvatnih kadrova kada je u pitanju materijalna proizvodnja.

„Gotovo da ne postoji nijedna sektor gde nema deficitarnih zanimanja u realnom sektoru,a s druge strane imamo poplavu menadžera i nekih zanimanja koja ne mogu naći svoje mesto na tržištu“, naglasio je on.

Đurić je ocenio da postoje velike mogućnosti kroz zajedničke nastupe i realizacije projekata od zajedničkog interesa.

„Tako imamo zajedničke reke na kojima treba uraditi odbrambene sisteme od poplava, što je moguće realizovati uz domaće resurse“, uveren je on.

Đurić je kazao i da postoje veliki potencijali da se bilansiranjem realnih mogućnosti privrednih subjekata ostavri zajednički nastup privrednika iz Srbije i Srpske iz oblasti elektro-mašinske industrije.

„Ostalo je dosta neupražnjeno zbog izlaska Turske sa tržišta Rusije“, podsetio je on.

Takođe je kazao da je kroz sektorsku saradnju dogovoreno razmatranje problema sa kojima se suočavaju privrednici.

„Vrlo često u želji da se učini iskorak u smislu usvajanja propisa i standrda koji idu u korak prema EU dovedu se privrednici u poziciju da ne mogu funkcionisati zato što neki poslovi nisu dovršeni. Žale nam se privrednici da ne mogu odnedavno izvoziti svoje proizvode u Srbiju zato što su usvojene određene uredbe koje su zahtevale niz promena za koje je potrebno vreme, a privreda ne može da čeka. Imamo apsurdnu situaciju da sertifikati sa kojima se izvozi roba u EU nisu dovoljni za izvoz u Srbiju iako je to do nove godine bilo moguće“, preneo je Đurić.

Isto tako je ukazao da je smanjenju robne razmene doprinela odluka jednog broja privrednih subjekata iz Srbije da svoja predstavništva iz Srpske presele u Federaciju, koja i dalje dominantno svoju robu prodaju u Srpskoj.

„Javljaju se izvesne poteškoće koje ćemo premostiti na način da organizujemo direktne razgovore sa njima i ukažemo na probleme i rešenja kojima bi mogli biti prevaziđeni. To će rezultatirati povećanju robne razmene“, uveren je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh