• Crna Gora

  Потражите свог претка, Хероја Великог рата!

  20160916_181334Најзад је дигитализована база података чланова удружења носилаца Албанске споменице 1915–1916.

  Са великим задовољством обавештавамо стручну и ширу јавност да од 11. новембра на сајту Албум сећања на наше претке из Првог светског рата можете приступити Дигитализованој бази података чланова удружења носилаца Албанске споменице 1915–1916.
  http://славним-прецима.срб

  На овај начин покушали смо да од заборава сачувамо хиљаде имена ратника који су захваљујући својој чврстини и ратној срећи преживели страхоте Албанске голготе и победоносно се вратили у отаџбину.

  Овим путем, желимо данас, сто године касније, да одамо почаст том малом човеку из Великог рата, како се његово велико жртвовање за правду, истину, слободу и човечанство не би избрисало из нашег, цивилизацијског памћења, већ постало културна баштина.

  Поносни на славне претке позивамо вас да у нашој бази података, путем интернета, потражимо њихова имена и у њиховим делима нађемо подстрек за будући рад на корист и понос сваког од нас и целе Отаџбине.

  20160916_121808

  Позивамо вас да се заједно одважимо на изграђивање културе сећања као прворазредног цивилизацијског изазова у времену у којем живимо.

  Вероватно нема никога од нас који нема неког претка на кога је данас поносан што се нашао на списку ових јунака.

  И писац ових редова жели да ода почаст својим славним прецима, прадеди по оцу каплару чувеног 3. коњичког пука Душану Петковићу из села Клисура, општина Бела Паланка, који је одликован сребрном медаљом за храброст.

  Подједнако сам поносан и на другог прадеду по мајци, редова Игић Стојана – Стојанчу из нишке резервне трупе.

  Савез потомака ратника Србије 1912-1920. са Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и у сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије, у циљу обележавања сто година Првог светског рата упућује:

  ЈАВНИ ПОЗИВ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ И СРБИМА У РЕГИОНУ И ДИЈАСПОРИ

  ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ФОТОГРАФИЈА И ОСТАЛИХ ДОКУМЕНАТА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА и учешће у стварању АЛБУМА СЕЋАЊА на наше претке из Првог светског рата.

  ОЖИВИМО СЕЋАЊА
  ОСВЕЖИМО ПАМЋЕЊЕ
  ПОМОЗИМО ИСТОРИЈИ!

  20160916_112145

  Учините видљивим дух и дело ваших славних предака учесника Првог светског рата. Учествујте у стварању Албума сећања на наше претке из Првог светског рата.

  Уколико поседујете фотографије, аутобиографске списе, дневнике, писма војника,разгледнице и друга документа од историјског значаја као сведочанства догађаја из периода Првог светског рата скенирана документa уврстите у заједнички Албум сећања.

  Наша је историјска одговорност и задатак промовисање културног наслеђа српског народа, као незаменљивог сегмента културне баштине европских народа. Као таква српска историја и култура је равноправни члан европске и светске историје и културе, а српски народ један од најтужнијих сведока страховитог страдања учесника у Првом светском рату. Заслуге српске војске и многих појединаца за завршетак рата су огромне, а жртве које је поднео српски народ заслужују сећање.

  Постаните сведоци векова славне прошлости наших предака. Извуците из албума фотографије својих предака, из фијока споменице и дневнике, из срца дедове и прадедове, и учините их видљивим творцима наше историје.

  Историја нас обавезује и позива да сачувамо успомене и сећања на велике године српског народа 1914-1918. и улогу сваког појединца у њему, негујући љубав, хуманост, част, рад, стваралаштво и опште добро као личну одговорност за будућност наших потомака.

  Милан Петковић

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com